Купуваме масово зимнина от магазина и тази година

Зимнина

Тази година повечето ни сънародници предпочитат да купят зимнината от търговските вериги, вместо да я произвеждат сами. Миналата година почти половината от консервите на нашите фабрики са продадени в страната.

Данните за 2014-та показват, че 23.1% от българските консерви са успели да се реализират на европейските пазари. Износът за страните от третия свят е бил 8%, а близо 1/4 от преработената зеленчукова продукция е останала на склад.

Миналата година българите са купили 23.7% компоти и сладка от фабриките, пише Монитор. Голямо количество от плодовата продукция обаче е на склад към края на миналата година - 35.3%, показват събраните данни на аграрното министерство.

През 2014-та фабриките у нас са преработили 77.6 тона плодове и 95.8 тона зеленчуци от 196 предприятия. От плодовете най-преработвани са черешите, следвани от ябълките, прасковите и сливите.

Доскоро лидер при преработваните плодове бяха ябълките, след което - череши и праскови.

Най-преработваният зеленчук за поредна година е доматът, който държи дял от 43%. Следват го чушките с дял от 16% и патладжанът – с 6%. През последните години доматите само веднъж са отстъпвали първото си място – през 2008-ма, когато бяха изпреварени от чушките по брой на консерви.

Компоти

196 предприятия са работили през миналата година, от тях повечето са търговски дружества, но с тази дейност са се наели също така еднолични търговци и физически лица, има и две кооперации.

По-голямата част от консервните фабрики у нас имат собствени градини и само отглеждат плодовете и зеленчуците, които използват за зимнина.

134 от фабриките преработват зеленчуци, като с всяка изминала година броят на произведените консерви се увеличава.

На пазара за зимнина у нас силно преобладава българското производство, като то съставя 82.6%. Останалото са доставки от Европейския съюз и трети страни.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати