Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вместо месо: 3 апетитни рецепти за кюфтета от грах

Вместо месо: 3 апетитни рецепти за кюфтета от грах

Кюфтета от грах

Всеки знае как да приготвя кюфтета от кайма, но са малко домакините, които обичат да експериментират с различни зеленчукови рецепти за кюфтета. Особено вкусни стават граховите кюфтенца, които освен това са и много полезни и са по-здравословна алтернатива на тези от месо. Ето как да се научите да си ги приготвяте, ако искате да изненадате своите близки:

Грахови кюфтенца с кашкавал

Необходими продукти: 1 голяма консерва грах, 4 яйца, 150 г кашкавал, няколко стръка копър, 2 скилидки счукан чесън, 7 с. л. брашно, 7 с. л. галета, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене

Начин на приготвяне: Грахът се прецежда и се пасира. Към него се добавят чесънът, настърганият кашкавал, 1 яйце, ситно нарязаният копър, галетата (ако сместа стане прекалено рядка, можете да добавите още галета) и сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре и се оставя да почива 30 минути, след което от сместа се оформят кюфтенца, които се потапят последователно в брашно, яйце и отново в брашно и се запържват от двете страни в загрятото олио.

Грахови кюфтенца с карфиол

Необходими продукти: 1 голяма консерва грах, 850 г карфиол, резен целина, 1/2 глава лук, 3 яйца, 12 с. л. брашно, 8 с. л. галета, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене

Грахови кюфтета

Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на цветчета, лукът и целината се нарязват на кубчета и заедно с граха се слагат да врат в подсолена вода. Когато са готови, се отцеждат, пасират се и към тях се прибавят 2 яйца, брашното, ситно нарязаният копър, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква, оставя се да престои 30 минути и от сместа се оформят кюфтенца, които се потапят в галетата и разбитите яйца и се запържват до златисто в олиото.

Цветни грахови кюфтенца

Необходими продукти: 1 голяма консерва грах, 1 глава кромид лук, 1 морков, 5 с. л. царевица от консерва, 1 червена чушка, 4 яйца, 10 с. л. галета, 10 с. л. брашно, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене

Зеленчукови кюфтета

Начин на приготвяне: Ситно нарязаните лук, морков и чушка се задушават, отцеждат се и се смесват с пасирания грах. Към тях се добавя царевицата, ситно нарязаният копър, 1 яйце, галетата, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре, сместа престоява 30 минути и от нея се оформят кюфтенца, които се потапят последователно в брашно, разбити яйца и пак брашно и се пържат до пълна готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest