Кюфтета за всеки вкус от световната кухня

Надежда НедеваНадежда НедеваДжедай / Автор
Кюфтета

Кюфтетата са любимо ястие на малки и големи и независимо дали са месни или постни, редовно присъстват на трапезата ни. Интересното е, че всяка държава има свои собствени рецепти за приготвянето и сервирането им, поради което е добре да се запознаете с някои варианти на кюфтета от световната кухня:

Френски кюфтета

Необходими продукти: 10 тънки резена шунка, 1 къдрава салата, 500 г картофи, 1 глава кромид лук, 300 г грах, 5 с. л. олио, сол, черен пипер и настъргано мускатово орехче на вкус, 1 яйце; за соса - 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 1 ч. л. горчица, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Грахът се сварява в подсолена вода и половината от него се пасира. Смесва се с настърганите лук и картофи, яйцето, мускатовото орехче, сол и черен пипер на вкус и след като всичко е добре разбъркано, се прибавя и непюрираният грах. От тази смес се оформят кюфтенца, които се запържват от двете страни в олиото. Сервират се заедно с шунката и нарязаната и подправена с дресинг салата, приготвен от оцета, горчицата, олиото и подправките за сос.

Шотландски кюфтета

Необходими продукти: 1 кг подправена свинска кайма, 8 твърдо сварени яйца, 4 пресни яйца, 200 г галета, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене

Шотландски кюфтета

Начин на приготвяне: Каймата се смесва с 1 от суровите яйца, а сварените се обелват. Ако е необходимо, каймата се подправя на вкус със сол и черен пипер. Върху всяко сварено яйце се слага пласт от каймата, така че да го покрие напълно, след което така приготвените кюфтета се овалват в разбитите яйца, след това в галетата и се изпържват в олиото. Отцеждат се и се оставят за около 10 минути да се запекат в предварително загрята фурна.

Египетски кюфтета

Необходими продукти: 1 кг говежда кайма, 6 яйца, 7 домата, сол и черен пипер на вкус, счукан сухар за овалване и олио за пържене

Кюфтета в доматен сос

Начин на приготвяне: Каймата се омесва заедно с 4 яйца и се подправя на сол и черен пипер. От тази смес се приготвят продълговати кюфтета, които се потапят в разбитите яйца и в счукания сухар и се изпържват до златисто в олиото. Сокът от доматите се слага да заври, подправя се със сол и черен пипер и в него се пускат готовите кюфтенца. Варят се, докато течността започне да се изправя.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати