Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за сарми в листа от лапад

Три рецепти за сарми в листа от лапад

рецепти за сарми в листа от лапад

Когато заговорим за сарми, повечето от нас си представят зелевите сарми, които обичаме зимно време да похапваме и които се правят с кисело зеле.

Не по-малко вкусни обаче са и сармичките в листа от лапад, които могат да се приготвят по всяко време и които биха се усладили на всеки. Дори да е отминал сезонът на свежия лапад, има начини за консервирането му - не пропускайте да затворите лапад в буркани.

Ето защо Ви предлагаме 3 интересни рецепти за сарми в листа от лапад, с които можете да изненадате близките си:

Телешки сарми в листа от лапад

Сарми в листа от лапад
Снимка: Александра

Необходими продукти: 500 г телешка кайма, 1 глава кромид лук, 100 г ориз, 8 домата, 5 с.л. олио, няколко стръка магданоз, сол, черен и червен пипер на вкус, листа от лапад

Начин на приготвяне: Листата от лапад се попарват в подсолена вода, за да омекнат. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото заедно с ориза и към тях се прибавя каймата заедно с малко вода. След като оризът започне да омеква, месната плънка се подправя със ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер и във всяко листо от лапад се слага толкова плънка, колкото да могат да бъдат завити стегнати сармички. Те се редят в тенджера, заливат се със сока от доматите и се варят покрити на тих огън за около 1 час.

Постни сарми с леща в листа от лапад

Необходими продукти: 150 г леща, 100 г ориз, 100 г картофи, няколко стръка пресен лук и магданоз, 2 домата, сол, черен пипер и джоджен на вкус, 3 с.л. зехтин, листа от лапад

Лападени сарми

Начин на приготвяне: Лещата се накисва в гореща вода, отцежда се и се смесва с измития ориз, настърганите картофи, ситно нарязаните лук, домати и магданоз и всички останали подправки. Разбърква се добре и с тази смес се пълнят листата от лапад, завиват се на сармички и се подреждат в тенджера, на дъното на която също има листа от лапад. Долива се малко вода и се варят захлупени на тих огън до пълна готовност.

Постни сарми в листа от лапад с аромат на джанки

Сарми с лапад
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Необходими продукти: 200 г ориз, 1 глава кромид лук, няколко стръка магданоз, няколко джанки, сол, черен пипер и джоджен на вкус, 3 с.л. олио, листа от лапад

Начин на приготвяне: Листата от лапад се попарват. В олиото се задушават ситно нарязаният лук и оризът, докато започнат да омекват. Към тях се прибавят всички подправки на вкус, разбърква се и с тази смес се пълнят листата от лапад, които се завиват и се подреждат в тенджера. Отгоре се изсипват джанките и малко вода. Варят се до пълна готовност на тих огън и се поднасят заедно с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest