Всичко, което трябва да знаете за испанското вино

Испанско вино

Испания може да бъде описана с няколко думи - хубаво време, невероятна кухня, дружелюбни хора, богата култура, традиции, вълнуваща история, разнообразна природа и разбира се – невероятно вино.

Испания е страната, в която най-много земя е заета от лозя – над над 1 154 000 ха. А разнообразието от вина, които се произвеждат, е наистина огромно. Едни от най-популярните вина в страната са Рибера дел Дуеро, Херес, Риоха и Кава. Любима напитка на испанците е още сангрията – напитка, приготвяна от вино, захар, нарязани плодове и сода. Всички продукти се смесват в кана и се подправят с коричка канела или карамфил.

Културата на испанските вина е наслада както за специалистите в областта, така и за всеки обикновен консуматор. В Испания има над 50 винени региона, в които се произвеждат бели и червени вина, розе, шери и шампанско. Страната е на трето място в световното производство на вино.

Тапас

От богатите червени вина La Rioja до ободряващите finos на Andalusia, испанските вина се характеризират с ненадминатото качество и разнообразие.

За почитателите на тази напитка страната предоставя добре развит винен туризъм. Всеки желаещ може да посети многото лозови масиви и изби, някои от които са на стотици години и впечатляват със забележителна архитектура. Освен обиколки навсякъде се предлага и дегустация.

Бяло вино

Подходяща дестинация за почитателите на яркочервените вина са регионите на Ribera del Duero, Priorat, и особено La Rioja. С висококласните бели вина и шампанско пък може да се похвали каталунският регион Penedes. Галисийският регион Rias Baixas пък впечатлява със сладките бели вина.

Едно от най-популярните вина, произвеждани в Испания, е шерито – jerez. Името на този неповторим винен продукт идва от района, обкръжаващ малкия испански град Херес, където за пръв път е произвеждано още през I век пр.н.е.

Шери

Шерито има много разновидности - от лекото и ободряващо manzanillas и finos, до по-тъмното и силно olorosos и Pedro Ximénez - вина, известни както из цяла Испания, така и по цял свят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Рибера дел Дуеро са ми любими! :)
0
0