Двойно по-богата реколта от грозде сваля цените на виното

Реколта грозде
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Производителите на грозде очакват двойно по-богата реколта тази година. По техни преценки в избите ще потекат близо 100 милиона литра повече висококачествено българско вино.

По думите на аграрния заместник-министър Васил Грудев Тазгодишната винена реколта се очаква за достигне над 250 000 тона винено грозде, от които ще бъдат произведени над 175 милиона литра вино.

Дори и по най-груби сметки произведеното през тази година вино ще бъде със 100 милиона литра повече.

Миналата година беше изключително трудна за лозарите и винопроизводителите заради студа и необичайното за сезона дъждовно време.

Очаква се добивите от декар през тази година за бъдат двойно по-големи в сравнение с миналогодишните. Стопаните предвиждат да берат по 600-800 кг грозде от декар.

Гроздоберът започна и на места вече могат да се купи висококачествено грозде от сортовете сандански мискет и супер ран болгар.

Вино

В района на Поморие е стартирал гроздоерът на белите сортове грозде. Там се отглеждат основно чускат, совиньон блан и шардоне.

Богатата реколта от грозде обаче е причина за насищане на пазари, а оттам и до спад на изкупните цени, жалват се производителите.

Изкупната цена на ранните сортове грозде стартира от 70 стотинки за килограм, която е с близо 10 процента по-ниска от миналогодишната.

Изкупната цена на гроздето ще повлияе и пряко върху цената на виното, но не в голяма степен, защото големите винопроизводители имат собствени лозя, т.е. разчитат основно на собственото си производство.

Лозарите се надяват времето да се задържи без съществени валежи до края на месеца, за да може гроздето да се опече още малко на слънцето, от което пряко зависи и захарността му.

Ако надеждите им се оправдаят, освен с висока реколта те ще могат да се похвалят и с високо качество на продукцията, тъй като захарността на гроздето ще бъде далеч по-висока от миналогодишната.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати