Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Топ съвети за бланширане и замразяване на чушки

Топ съвети за бланширане и замразяване на чушки

Топ съвети за бланширане и замразяване на чушки

Заради голямото съдържание на витамин С, чушките се считат за един от най-полезните зеленчуци. Без значение дали са червени, зелени или жълти, през периода от юни до септември те присъстват неизменно на трапезата ни. Ако искате обаче това да продължава и през по-студените зимни месеци е добре да се научите как да бланширате чушките и да ги замразявате във фризера. Ето какъв е методът на бланширането им:

1. Чушките се изтърбушват и се изчистват много добре от семето. След това се измиват и се оставят да се отцеждат.

2. Бланширането на чушките означава те да се потопят за няколко минути във вряла вода. Целта не е да се сварят, а просто да омекнат.

3. По желание водата за бланширането на чушките може да е леко подсолена. Независимо каква е водата, бланширането не трябва да е по-дълго от 3 мин, а за препоръчване е да следите да е точно 2 мин. По този начин те ще запазят свеж цвета, текстурата и вкусa си, а и загубата на витамини ще е нищожна.

4. След като сте бланширали чушките, задължително ги залейте със студена вода, която като се стопли заменете с нова. Чушките се оставят да се отцеждат в гевгир, след като са съвсем студени.

5. Чушките обикновено се налага да бъдат бланширани, ако искате да ги замразявате във фризера, но много домакини приготвят и своите ястия само и единствено с бланширани чушки. Причината е, че по този начин те стават по-меки и по-лесни за пълнене. Дори и да ги приготвяте за непосредствена консумация, трябва да спазвате правилата на бланширането им, които са изброени дотук. След това можете да си приготвите пълнени чушки с ориз и кайма или със сирене и яйца или каквито желаете. Добре е обаче и те да са добре отцедени, за да можете да прецените колко течност да сложите на желаното от Вас ястие.

Топ съвети за бланширане и замразяване на чушки

6. Ако бланширате чушките, за да ги замразявате, можете да изберете два начина на подход при замаразяването им. Единият е да ги напъхате една в друга с цел спестяване на място във фризера, а другият е да ги подреждате плътно една до друга. Независимо кой метод сте избрали е задължително когато затваряте пликчето с порцията чушки да изкарате от него въздуха. След това го сгъвате и го слагате в още едно пликче, за да се избегне притока на кислород.

7. След като сте пакетирали чушките е добре да надпишете по колко чушки има в пакетчето и за какво са предназначени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest