Безценни съвети за замразяване на броколи и карфиол

Замразени зеленчуци

Броколите и карфиолът са сред най-полезните зеленчуци, тъй като са истинска бомба от витамини. Те спомагат за укрепване на имунната система и предпазват организма от заболяванията на черния дроб и дори от рак.

Те действат добре дори и срещу стареенето и са особено полезни за хора, страдащи от анемия. За разлика от обикновеното зеле, не предизвикват подуване на корема и са подходящи за консумация дори и от малки деца. Ето защо е добре да бъдат консумирани през цялата година, а не само когато са в сезона си.

Дори и да не разполагате с пресни броколи и карфиол, можете да си ги набавите замразени от почти всеки по-голям магазин.

А най-добре е сами да се научите как да си ги замразявате, като за целта трябва да изберете само качествени зеленчуци. Ако е необходимо трябва да премахнете някои от цветчетата, които Ви се струват, че не са годни за консумация.

Ето какво е важно да знаете, когато искате да замразявате карфиол или броколи:

1. Когато закупувате карфиолът и броколите, винаги вземайте качествени продукти, дори и да са малко по-скъпи.

2. За да бъдат замразени карфиолът и броколите, те трябва задължително преди това да се бланшират, за да запазят цвета, консистенцията и вкуса си непроменени.

Броколи и Карфиол

3. Продуктите първо трябва да бъдат добре измити. За тази цел накъсайте броколите и карфиола на розички и премахнете по-грубата им част. Измийте ги старателно. Сега вече са готови за бланширане.

4. Карфиолът и броколите се бланшират за около 7 мин, като се пускат във вряща подсолена вода. За тази цел трябва да разполагате с достатъчно голям съд или просто да ги бланширате на порции. Винаги добавяйте и малко сол във водата, а времето за бланширане в никакъв случай не трябва да е под 5 мин.

5. След като зеленчуците са бланширани, ги залейте със студена вода и ги оставете да се отцедят добре в гевгир. Ако е необходимо можете и внимателно да ги подсушите с кухненска хартия.

6. Когато зеленчуците са готови за замразяване ги сложете в пликчета, като ги притискате лекичко, така че пакетчетата да са компактни и да не вземат излишно пространство във фризера. Освен това е много важно да премахнете въздуха от пликчетата, след което старателно да ги загънете.

7. Добре е да си приготвите различни порции от броколите и карфиола в зависимост от това за какво ще го използвате.

Можете да надпишете на хартиено тиксо какво приблизително е количеството зеленчуци, за да можете да се ориентирате по-лесно когато решите да ги използвате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати