Джейми Оливър: Дълголетието се постига с тези храни

Джейми Оливър

„Най-полезни и вкусни са ястията, които се приготвят с най-простите продукти“ – това заявява един от най-известните готвачи - Джейми Оливър.

Според световноизвестния готвач тайната на дълголетието не е в сложно приготвените зелени напитки или екзотични плодове, като годжи бери, а в простата и лесна за приготвяне храна.

В своето шоу Джейми пътува из страни, известни със своите дълголетници, като Япония, Коста Рика и гръцкия остров Икария. Там той изучава из основи тайните на местната кухня, която е основна причина за дълголетието там.

В Коста Рика бележитият готвач похапва с представителите на пет поколения от едно семейство. Най-възрастният от тях е 106-годишният Хосе.

Яйца

След гастрола си из страните на дълголетниците, Джеймс Оливър установява интересна закономерност – техните представители имат общи хранителни навици. Основното е обилната закуска и малкото храна на вечеря. Той обособява и няколко прости храни, които способстват за дълголетието. Ето кои са те:

Яйца. Те са богат източник на протеини, витамини А, D, В2 и В12, фолиева киселина, йод и лутеин. Доказано е, че освен че предпазват очите от катаракта, приемът им предотвратява образуването на тромби, в резултат на което намаляват риска от инфаркт и инсулт.

Риба. Богата на омега-3 мастни киселини, тя има способността да защитава организма от някои видове рак, предотвратява образуването на тромби и облекчава депресивните състояния. Освен това, рибата и рибните продукти понижават нивото на холестерол и предпазват паметта от отслабване.

Козе мляко. Млечните продукти съдържат ценни белтъчини, мазнини и лактоза. В козето мляко се откриват още калций, протеини и витамин D, необходими за правилното функциониране на нервната система и работата на мускулите.

Козе мляко

Чесън. Той е богат на селен, антиоксиданти, витамин C и В6. Доказано е, че активните му съставки унищожават бактериите и вирусите. Използва се активно при лечението на грип и настинка. Приемът на чесън понижава риска от рак на стомаха и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Сред останалите храни, които влизат в списъка на Джейми Оливър, са сладките картофи, орехите, пресните плодове, тофуто, черният боб, морските водорасли, дивият ориз, дивите зеленини и треви, скаридите и чилито.

Всяка една от тези храни е богата на витамини и минерали, жизнено необходими за правилното функциониране на организма. Те предпазват от заболявания и удължават живота.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати