Как правилно да овкусяваме каймата?

Надежда НедеваНадежда НедеваДжедай / Автор
Домашна Кайма

Ако сте любители на месните специалитети, трудно бихте си представили какво да си сготвите, ако не разполагате с кайма. Тя е вероятно най-често използваната месна смес, тъй като е подходяща както за обедното и вечерното меню, така и за сутрешното.

Надали има дете, което да не се зарадва на вкусните препечени принцеси за закуска, чийто аромат долавя още от леглото си. И независимо дали ще приготвяме кюфтета или кебапчета на скара, яхния с кюфтета, мусака или пълнени чушки, винаги е важно как да подправим каймата за съответното ястие. Ето какво е важно да знаете в тази насока:

1. Винаги купувайте отделно месо, от което да Ви смелят кайма, защото освен че ще сте сигурни, че тя наистина е от месо, ще можете да я овкусите по свой собствен вкус в зависимост от това какво ще приготвяте с нея.

2. За да не бъде каймата прекалено суха, добавяйте към нея и малко сланина, или избирайте по-тлъсто месо за приготвянето ѝ. Препоръчително е то да е смес от свинско и телешко.

3. Ако приготвяте кайма за кюфтета, най-подходящите подправки за нея са сол, черен пипер, чубрица, кимион и магданоз. По желание можете да добавите ситно нарязан зелен лук и яйце.

Кайма

4. Ако искате да направите по-малки кюфтенца за пържене, които да са по-бухнали, добавете и малко сода към вече приготвената кайма.

5. Ако приготвяте традиционната българска мусака или пълнени чушки, освен сол и черен пипер, можете да добавите към каймата също кимион и чубрица, както и малко червен пипер. Някои хора слагат и индийско орехче, но имайте предвид, че с него не трябва да се прекалява, тъй като има доста силен аромат.

6. Когато приготвяте спагети Болонезе, месна лазаня или каквато и да е друга паста с кайма, не слагайте чубрица. Макар да сме свикнали на почти всички ястия да слагаме чубрица, в италианската кухня, откъдето произхожда и пастата, се използва предимно риган и босилек. По възможност пресни.

7. В гръцката и в турската кухня често към каймата се добавя и канела. Типичен пример за това е гръцката мусака и турските пълнени патладжани с кайма.

8. Независимо какви подправки сте избрали за овкусяване на каймата, имайте предвид, че е добре да я оставите да престои с тях поне 30 мин., за да могат да поемат ароматите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Содата , която добавяме трябва ли предварително да се смеси с кисело мляко или оцет , не променя ли вкуса на кюфтетата
1
2