Как правилно да овкусяваме каймата?
Kako da pravilno začinimo mleveno meso?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да овкусяваме каймата?

Как правилно да овкусяваме каймата?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991575
Домашна Кайма
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Ако сте любители на месните специалитети, трудно бихте си представили какво да си сготвите, ако не разполагате с кайма. Тя е вероятно най-често използваната месна смес, тъй като е подходяща както за обедното и вечерното меню, така и за сутрешното.

Надали има дете, което да не се зарадва на вкусните препечени принцеси за закуска, чийто аромат долавя още от леглото си. И независимо дали ще приготвяме кюфтета или кебапчета на скара, яхния с кюфтета, мусака или пълнени чушки, винаги е важно как да подправим каймата за съответното ястие. Ето какво е важно да знаете в тази насока:

1. Винаги купувайте отделно месо, от което да Ви смелят кайма, защото освен че ще сте сигурни, че тя наистина е от месо, ще можете да я овкусите по свой собствен вкус в зависимост от това какво ще приготвяте с нея.

2. За да не бъде каймата прекалено суха, добавяйте към нея и малко сланина, или избирайте по-тлъсто месо за приготвянето ѝ. Препоръчително е то да е смес от свинско и телешко.

3. Ако приготвяте кайма за кюфтета, най-подходящите подправки за нея са сол, черен пипер, чубрица, кимион и магданоз. По желание можете да добавите ситно нарязан зелен лук и яйце.

Кайма за кюфтета

4. Ако искате да направите по-малки кюфтенца за пържене, които да са по-бухнали, добавете и малко сода към вече приготвената кайма.

5. Ако приготвяте традиционната българска мусака или пълнени чушки, освен сол и черен пипер, можете да добавите към каймата също кимион и чубрица, както и малко червен пипер. Някои хора слагат и индийско орехче, но имайте предвид, че с него не трябва да се прекалява, тъй като има доста силен аромат.

6. Когато приготвяте спагети Болонезе, месна лазаня или каквато и да е друга паста с кайма, не слагайте чубрица. Макар да сме свикнали на почти всички ястия да слагаме чубрица, в италианската кухня, откъдето произхожда и пастата, се използва предимно риган и босилек. По възможност пресни.

7. В гръцката и в турската кухня често към каймата се добавя и канела. Типичен пример за това е гръцката мусака и турските пълнени патладжани с кайма.

8. Независимо какви подправки сте избрали за овкусяване на каймата, имайте предвид, че е добре да я оставите да престои с тях поне 30 мин., за да могат да поемат ароматите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Содата , която добавяме трябва ли предварително да се смеси с кисело мляко или оцет , не променя ли вкуса на кюфтетата
2
2