Честваме Международния ден на кафето

Честваме Международния ден на кафето

Международен ден на кафето

На 1 октомври цял свят отбелязва Международния ден на една от най-любимите напитки - кафето. Проучване, проведено във Великобритания по случай днешния ден, е установило, че любителите на кафето са по-богати и по-щастливи от останалите.

Кафеджиите превъзхождат почитателите на чая в много аспекти. Установено е, че любителите на кафето печелят средно 28 000 лири годишно, срещу 26 000 лири за почитателите на чая. Във Великобритания съотношението на двата вида горещи напитки е 53.3% за чая и 46.7% за кафето.

В проведената анкета участие са взели 2 000 човека. Почитателите на ароматната тъмна напитка по-често заемат по-високи позиции в службата.

Колегите им и самите те пък се определят като изключително забавни. От друга страна са почитателите на чая, които в работна среда са по-склонни към конкуренция. Те са по-забавни извън работното си място.

Хората, които предпочитат чай, са много по-избухливи в сравнение с тези, които предпочитат кафето. Те са по-сговорчиви и спокойни. Освен това кафеджиите по-рядко закъсняват за работа и по-рядко шофират до там.

Кафе или чай?

Почитателите на чая пък по-често остават след края на работния ден, но пък признават, че биха флиртували с шефовете в стремежа към повишение. Може би заради това повечето от любителите на чай са получили поне едно повишение през изминалите пет години. Те самите пък се определят като "отборни играчи".

Сред останалите интересни факти, е това, че докато се наслаждават на любимото си кафе, почитателите му сърфират в интернет, докато тези, които предпочитат чай, го пият докато клюкарстват с колегите си.

Разбира се, ако се отчитат здравословните разлики между двете напитки, всяка от тях също има своето предимство. Така например, кафето освежава и дава енергия, докато чаят е пълен с витамини и минерали благодарение на билките, от които се приготвя.

Чаят се приготвя по-лесно, богат е на антиоксиданти, помага в борбата с излишните килограми], полезен е за зъбите, защитава костите, намалява стреса и укрепва имунната система.

Кафе

Кофеинът в кафето пък повишава тонуса и ни прави по-умни, помага за изгарянето на мазнините, подобрява физическата активност, намалява риска от диабет тип 2 и депресията, като ни кара да се чувстваме по-щастливи.

В Международния ден на кафето няма как да не споменем някои от най-важните ползи на ободряващата напитка. Кафето предпазва от болестта на Алцхаймер и деменция, намалява риска от болестта на Паркинсон, действа благоприятно върху черния дроб, намалява риска от инсулт, действа подмладяващо и възпира стареенето. Която и от двете горещи напитки да изберете, няма да сгрешите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати