Любопитните традиции в арабската кухня

Кебап

Арабската кухня е една от най-ароматните в целия свят. В нея се съчетават кулинарните традиции на арабските страни Египет, Алжир, Сирия, Ирак, Саудитска Арабия, Ливан и Либия, повлияни до голяма степен от средиземноморската традиция. Най-старата открита арабска готварска книга е ръкопис от 703 година и се нарича Усла ила Ихабид.

Въпреки регионалните различия, кухните на народите в арабския свят имат много общи черти – от използваните продукти до начина на приготвяне на ястията.

Поради това, може да се говори за единна арабска национална кухня, която има непоклатими традиции. Основно място в националната традиция заемат ястията от яйца, риба и кисело-млечни продукти. Едни от най-често използваните продукти пък са ориз, бобовите култури, овнешкото, телешкото, козето и птичето месо, плодовете и зеленчуците.

Арабската култура забранява свинското месо, както и употребата на алкохол. Основни в кулинарната традиция са подправките, които се добавят в огромни количества. Това са най-вече канелата, лукът, чесънът, черният и червен пипер, маслините и други.

Хумус

Повечето месни ястия се приготвят без каквато и да било мазнина. За целта месото се поставя върху тиган, нагрят до 300 градуса и се пържи в собствената си мазнина. По този начин то става крехко и сочно.

Традициите в арабската кухня са изключително интересни. Така например, не е прието зеленчуците и картофите да се ядат варени. На трапезата пък се поднася само бял хляб. Освен него, се консумират и т.нар. плоски хлябове, които се приготвят у дома и се сервират със сирене, кисело мляко и риган.

Сред странните привички на много народи от арабския свят, е това, че се хранят само два пъти дневно. Сутрин те похапват обилно. Предпочитани храни в сутрешните часове са гъстите ястия, като месна супа с картофи, фасул, грах, ориз или картофи.

Сред популярните закуски е и добре познатият и у нас дюнер. Второто хранене е късно следобед, когато се залага на различни видове пилаф, пържено месо и други.

В арабския свят се консумират само храни, които са сертифицирани от ислямския закон. Трапезата винаги е изпълнена с многобройни блюда от закуска до вечерята.

На особена почит в арабската кухня са разядките. Най-популярната от тях е хумусът, получен от нахут и тахан.

Сиропирани Десерти

На голяма популярност се радват и салатите, особено зелените, най-вече заради своите здравословни ползи. Най-често приготвяната е Табуле, приготвяна от ситно накълцани домати и много магданоз.

Характерни за арабската кулинарна традиция са десертите. Типични са добре сиропираните сладкиши, каквито са толумбички, баклава и кадаиф.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати