Най-вкусните и лесни ястия с картофи на едно място

Картофена яхния

Картофът е един от най-обичаните зеленчуци. Той може да се използва както за приготвянето на основни ястия, така и за гарнитури. Той винаги е насреща, когато искаме да приготвим нещо бързо и вкусно без наличието на много продукти. Едно от предимствата на картофите (освен неповторимия вкус) е и това, че са на доста ниска цена.

Най-елементарното ястие, което може да се приготви с картофи, са пържените картофки. Жълтите и розови сортове образуват златиста коричка, докато по-светлите стават хрупкави и са идеални за супи и пюрета.

Друга лесна рецепта за приготвяне са картофите на фурна. Те могат да се пекат цели, сурови, небелени, белени и нарязани. Една от най-апетитните рецепти е за пресни картофи на фурна, които могат да се овкусят с всякакви подправки.

Картофеното пюре – идеалната гарнитура към почти всяко ястие, е изключително лесно за приготвяне. Нужно е само основният продукт да се свари и разбие с пасатор с малко мляко, масло и подправки.

Друга идея със сварените картофи е салата, като нарязаните на дребно картофи трябва да се смесят само с малко лук, сол, черен пипер, олио и оцет.

Огретен

Интересен и неособено труден за приготвяне е огретенът с картофи. Той има много вариации и може да бъде съчетан със сирене, кашкавал, яйце и др.

Задушените картофи са прекрасно ястие по всяко време на годината. Те могат да се приготвят в комбинация с много продукти като най-разпространената рецепта е за задушени картофи с копър и чесън.

Картофени кюфтета – пържени или запечени на фурна, са сред основните ястия без месо, които всяка домакиня трябва да може да приготвя.

Картофени кюфтета

Картофената супа или картофена яхния са лесни идеи за вкусен обяд. Ключови за приготвянето им са подправките.

Когато става въпрос за ястия с картофи, няма как да пропуснем традиционната българска мусака. Въпреки че в повечето случаи се консумира с месо, този тип ястие може да бъде приготвено с повече зеленчуци в своя вегетариански вариант.

Сред традиционните български ястия с картофи едно от челните места заема още пататникът. В различните краища на България вариациите за приготвянето му са различни. Съществуват Родопски пататник, Кърджалийски пататник и други.

Още любими рецепти, в които се влагат картофи, са класическото пиле с картофи, агнешко с картофи и свинско с картофи. В тези рецепти картофите обикновено се поставят като гарнитура до месото или вътре в него като плънка. А резултатът винаги е повече от апетитен.

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати