Шест стъпки за приготвяне на перфектните миди

Миди в Сос
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Мнозина считат, че мидите не са от храните, които трябва да консумират, тъй като пречистват водата и обират всички морски боклуци. В същото време обаче мидите са морски деликатес, който може да бъде приготвен вкусно, лесно и бързо.

На практика при термичната им обработка не им трябват повече от няколко минути, за да станат вкусни, а и освен това са подходяща храна, която бихме могли да сервираме и на гостите си. Ето обаче какво трябва да знаете, ако искате да си приготвите вкусни миди:

1. Мидите задължително трябва да са добре измити и почистени. На никой няма да му е приятно докато хапва добре задушени миди, които освен, че ухаят и изглеждат прекрасно, същевременно имат и песъчинки, които с всяка хапка напомнят за съществуването си.

2. Чистенето на мидите става като премахвате израстъка, който се поддава от тях, с едно рязко движение на ръката. Освен това трябва след като сте ги почистили от водораслите и другите полепнали по черупката им ненужни образования и да ги изплакнете с поне няколко води.

3. За да си приготвите наистина вкусни миди трябва по време на термичната им обработка да сте до тях. В момента, в който черупките им започнат да се отварят, значи мидите са готови за консумация. Няма значение дали ще ги варите или ще ги задушавате с вино, масло или подправки. Просто трябва да ги следите. Ако изтървете момента, в който да махнете мидите от котлона, те ще станат прекалено сухи.

Ризото с миди

4. За да са вкусни мидите, те трябва да са пресни. Макар да няма как точно да разберете дали това е така, винаги гледайте мидите да са със затворени черупки. Ако те са отворени, това е сигурен признак, че са поне на няколко дни и освен, че може да не са вкусни, е възможно дори да са се развали. А всеки знае, че от развалените миди лесно може да се натрови.

5. Повечето любители на мидите ги консумират задушени със съвсем малко вино и поляти с масло или зехтин, ситно нарязан чесън и ароматни подправки. Ако не разполагате с вино, можете да го замените с бира, а предпочитаната подправка при приготвянето на миди е копър или магданоз, но винаги пресни.

6. С мидите подхожда чудесно и прясно приготвен доматен сос, в който можете да сложите босилек и риган. Друг начин на консумация е като си приготвите морско ризото или паеля.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати