Кулинарни хитрости при готвене на сарми

Сарми

Сармичките, независимо дали за зелеви или лозови, фигурират традицонно в българското меню. Всяка домакиня може да развихри въображението си и да ги напълни с каквато пожелае плънка, но за да станат вкусни, е добре да знаете и някои хитрости, които да прилагате по време на оформянето и термичната им обработка. Ето какво е важно да знаете при готвенето на сармички:

Най-разпространени са зимните сармички, приготвени с кисело зеле. В същото време обаче нищо не Ви пречи да си приготвите и през другите сезони ароматни сармички, които да са от прясно зеле.

За тази цел е необходимо единствено да бланширате зелевите листа за няколко минути във вряща подсолена вода. Ако искате те да имат леко кисел вкус, подобно на традиционното кисело зеле, можете да добавите и малко оцет или лимонов сок във водата, в която ще бланширате листата.

Винаги завивайте добре сармичките, които приготвяте. Плънката им трябва да успее да се задуши, поради което и загъването е изключително важно.

Не забравяйте, че освен зелеви листа, за загъването на сармички, можете да използвате и лозови листа, листа от лапад, от лобода, ревен, червено цвекло и всякакви други листни зеленчуци. Препоръчително е обаче те също да бъдат предварително бланширани в подсолена вода.

Лозови сарми

Когато вече сте направили сармички, сложете на дъното на съда и няколко листа от това, което сте използвали за увиването им. Независимо дали са зелеви, лозови и каквито сте си решили сармички, не пропускайте да покриете и дъното с 2-3 реда листа, за да не загорят сармите.

Можете дори и след като ги подредите, да ги покриете с листа, за да сте сигурни, че ще се задушат добре. Задължително ги варете похлупени с чиния и чак тогава сложен капак на съда.

Сармичките могат да се опекат и във фурната, но имайте предвид, че така стават малко по-сухи, поради което е добре да ги печете с някакъв сос, най-добре доматен.

Ако приготвяте сармите с месна плънка е добре предварително да задушите леко месото, да добавите ориза и да подправите по свой вкус плънката. Така ще сте сигурни колко плънка да слагате на сармите.

Винаги подреждайте сармичките плътно една до друга в съда, в който ще ги готвите. Така няма да изпада плънката им дори и ако не сте успели да ги завиете добре.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
05.02.2016 14:47
Аз ги приготвям в тенджера под налягане, за да станат по- бързо готови.
1
0
Веселина Константинова
Мога да добавя, че колкото по-дълго се варят, т.е. на слаб огън, толкова по вкусни стават!
0
0
Илияна Димова
лозовите са много хубави , след като са сварени да се запечат леко със заливка
0
0
Ирина Андреева Jolie
Много обичам сарми,но само зелеви.Някак тези с лозовите луста не са ми по вкуса :)
0
0
Илияна Димова
Много хубава статия, предпочитам да приготвям зелевите сарми в огнеупорен съд с капак във фурната с достатъчно вода, пак стават меки , може по време на печене да обърнем , за да не остане плънката отгоре суха и внимаваме да не останат без течност
2
0