Генномодифицираният лецитин е скрита отрова!

Соев Лецитин

Соевият лицетин е една от най-често срещаните субстанции в шоколадовите изделия. И по-точно, става въпрос за генномодифицирания соев лецитин.

Лецитин се добива от зърната на соя и се означава с Е322, когато се влага в храните като емулгатор. Той е сложно органично съединение, спадащо към групата на фосфолипидите. Всъщност фосфолипидите са сред жизненоважните за тялото. В организма лецитинът се съдържа най-вече в мозъчната тъкан и нервната система и се грижи за правилното им функциониране. Всъщност той име редица ползи за човешкия организъм, дължащи се на жизненоважните му съставки.

Естественият лецитин е полезно и здравословно съединение. То се радва на голяма популярност в хранителния режим при третирането на високия холестерол и биполярните разстройства.

И колкото е полезен соевият лецитин, толкова вреден е генномодифицираният. Това се дължи на факта, че повечето соя, която се отглежда в САЩ, е генетичномодифицирана. У нас едва 5% от шоколадите и шоколадовите изделия се произвеждат с естествен лецитин. Всички останали са пълни с ГМО продукт, наподобяващ тази субстанция.

Генномодифицираният соев лецитин е също толкова опасен, колкото и другите ГМО продукти. Най-честите рискове от консумацията им са увреждане на черния дроб, риск от рак на стомаха и стерилитет.

Както споменахме, лецитинът се обозначава като Е322, но няма начин как да разберем дали веществото е с естествен растителен произход или е резултат на генна модификация. Най-богатият естествен източник на лецитин е яйчният жълтък. За масовото производство обаче веществото се извлича от промишлени отпадъци от соево масло и други соеви продукти.

Опасността от генномодифицирания лецитин е изключително висока, тъй като масово разпространено е мнението, че под обозначението Е322 стои натурален продукт, който в полза на здравето. Има редица препоръки за самостоятелен прием на субстанцията като добавка или като лекарство.

За да се възползвате от тези ползи, е нужно да залагате само на продукти, на които стриктно е упоменато използването на органичен соев лецитин.

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати