Къде по света набиват най-много мазни храни?

салам с яйца

Макар че американците и мексиканците са двете най-затлъстяващи нации по света, изследване на Credit Suisse показва, че не те хапват най-често мазни храни. Класацията за най-големите фенове на мазното се оглавява от испанците.

В проучването са подредени и другите 20 нации по цял свят, които най-често консумират мазни храни.

След Испания, където 45% от населението хапва нещо мазно редовно, второ място в подреждането заема Австралия с 42% верни фенове на мазните храни.

С 41% население, консумиращо редовно мазно, са страните Самоа, Франция, Кипър, Бермудските острови, Унгария, Полинезия, Австрия и Швейцария.

Фаст фууд

В САЩ и Италия хората, които най-често хапват по-мазни храни, са 40% от цялото население на страната. След тях се нареждат Канада, Исландия, Гърция, Белгия и Норвегия с 39%.

В дъното на негативната класация остават Чехия и Швеция с 38% хора, които често похапват нещо мазно.

Не такова обаче е подреждането, когато става дума за най-затлъстяващите нации по света, а според изследователите това се дължи на факта, че невинаги количеството приети мазнини се отразяват на теглото.

В западния свят е възприето да се смята, че мазнините те правят дебел. Но мазнината в тялото ни не зависи само от това колко мазнини ядем – твърдят авторите на проучването.

Мазни храни

От изброените страни единствено испанците и австралийците са нациите, които редовно присъстват в класациите за нации с най-висок процент затлъстяващи и хора с наднормено тегло.

Изследователите са категорични, че мазната храна също като сладката предизвиква усещането на удоволствие и това кара човек да иска допълнително от храната.

Допаминът, който тялото ни отделя, докато си хапваме нещо мазно, е основният виновник, заради който можем да се пристрастим към мазните храни. Ефектът е същият като този на опиатите.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати