Правилните подправки за зелен фасул и боб

Боб

Надали има по-популярно българско национално ястие от зрелия боб, независимо дали е приготвен като чорба, яхния или в гювеч и дали е постен или с месо. Той е сред най-често използваните в кулинарията бобови култури, но за съжаление, ако не бъде приготвен както трябва или към него се използват грешните подправки, бобът бързо може да Ви огорчи.

Не по-малко популярно ястие е и това, приготвено от зелен фасул, който за разлика от зрелия е доста по-мек и щадящ храносмилателната система. Ето какво е важно да знаете относно подправянето на ястията от зелен и от зрял боб, за да не изненадате неприятно своите близки или гости:

- Освен сол към традиционния български зрял боб се добавя и джоджен. Може да е както пресен, така и изсушен;

- Когато приготвяме бобчорба или бобена яхния, обикновено се слагат домати, прясна или суха чушка или червен пипер;

- Някои домакини, които приготвят боб чорба или яхния от боб, освен джоджен слагат към ястието и чубрица. Комбинацията е доста приятна и ароматна;

- Към зеления боб се прибавят подправки като чесън и копър. Много подходящо е да слагате и домати, независимо дали е зелен боб на супа или на яхния;

Зелен фасул

- Задължително на зеления боб се добавят сол и черен пипер. Ако правите запръжка, можете да сложите и червен пипер заедно с брашното, но внимавайте да не го прегорите;

- На зрелия боб на яхния или на чорба много подхожда и ситно нарязан пресен магданоз, но ако приготвяте боб на салата, можете да импровизирате с всякакви пресни подправки като риган, мащерка и копър;

- Когато готвите постни ястия със зелен или зрял боб, е добре да добавяте към тях и малко мазнина, за предпочитане масло или зехтин;

- Към пресния и към зрелия боб може да се добавят и традиционните корени за супа, а именно парче целина, парче пащърнак, морков и магданоз;

- В много национални кухни към ястията от фасул се прибавя смес от счукано синапено семе, кориандър и кимион;

- Кориандърът е особено подходящ при приготвянето на ястия от зелен фасул. Комбинира се с кимион, джинджифил и червен пипер;

- Към ястията от фасул, без значение дали е пресен или зрял, много домакини добавят и естрагон, познат и като тарос.

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
12.04.2016 09:07
полезна статия, но честно казано до известна степен си зависи от вкуса на човек какво ще сложи
0
0