Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилните подправки за зелен фасул и боб

Правилните подправки за зелен фасул и боб

Правилните подправки за зелен фасул и боб

Едни от най-популярните рецепти в света, това са рецептите със зрелия боб, независимо дали е приготвен под сочната форма на:

- боб чорба;

- боб яхния;

- гювеч с фасул;

- постен боб;

- зрял фасул с месо.

Той е сред най-често използваните в кулинарията бобови култури, но за съжаление, ако не бъде приготвен, както трябва, или към него се използват грешните подправки, бобът бързо може да Ви огорчи.

Не по-малко популярно ястие е и това, приготвено от зелен фасул, който за разлика от зрелия е доста по-мек и щадящ храносмилателната система.

Ето какво е важно да знаете относно подправянето на ястията от зелен и от зрял боб, за да не изненадате неприятно своите близки или гости.

- Освен сол към традиционния български зрял боб се добавя и джоджен. Може да е както пресен, така и изсушен;

Подправки за зелен боб

- Най-характерната за родната кухня подправка за боб е сминдух, известен още като чимен.

- Когато приготвяме боб чорба или бобена яхния, обикновено се слагат домати, прясна или суха чушка или червен пипер;

- Някои домакини, които приготвят боб чорба или яхния от боб, освен джоджен слагат към ястието и чубрица. Комбинацията е доста приятна и ароматна;

- Към зеления боб се прибавят подправки като чесън и копър. Много подходящо е да слагате и домати, независимо дали е зелен боб на супа или на яхния;

- Задължително на зеления боб се добавят сол и черен пипер. Ако правите запръжка, можете да сложите и червен пипер заедно с брашното, но внимавайте да не го прегорите;

- На зрелия боб на яхния или на чорба много подхожда и ситно нарязан пресен магданоз, но ако приготвяте боб на салата, можете да импровизирате с всякакви пресни подправки като риган, мащерка и копър;

- Когато готвите постни ястия със зелен или зрял боб, е добре да добавяте към тях и малко мазнина, за предпочитане олио или зехтин;

Подправки за боб
Снимка: Албена Асенова

- Към пресния и към зрелия боб може да се добавят и традиционните корени за супа, а именно парче целина, парче пащърнак, морков и магданоз;

- В много национални кухни към ястията от фасул се прибавя смес от счукано синапено семе, кориандър и кимион;

- Кориандърът е особено подходящ при приготвянето на ястия от зелен фасул. Комбинира се с кимион, джинджифил и червен пипер;

- Към ястията от фасул, без значение дали е пресен или зрял, много домакини добавят и естрагон, познат и като тарос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
12.04.2016 09:07
полезна статия, но честно казано до известна степен си зависи от вкуса на човек какво ще сложи
1
0