Апетитни баклавички ще се хапват за празника на баклавата

Празни на баклавата

На 16 октомври търговишкото село Драгановец ще организира същински празник на баклавата, като канят всички фенове на вкусния сладкиш, за да си хапнат от него.

Фестивалът ще се проведе в местото читалище Христо Ботев. Жените от селото ще приготвят 25 баклави и дори ще споделят личните си рецепти с гостите на събитието.

Атракцията, с която селото ще се похвали, е 60-листна баклава с домашно точени фини кори, която ще се приготви по стара техника, известна на местните, тъй като е предавана от поколение на поколение.

Най-вкусно приготвените баклави ще получат награди от организаторите на събитието, а за настроението на присъстващите ще се погрижат няколко фолклорни групи.

Тъй като баклавата е един от любимите десерти на повечето българи, в Драгановец очакват много гости за празника.

Баклава

Въпреки че у нас сладкишът е познат от турската кухня, за родина на баклавата спорят няколко страни от ислямския свят и Гърция.

Смята се, че първата баклава е приготвена в Месопотамия през VIII век, като оригиналната рецепта е включвала точени кори, мед и счукани ядки, а до трапезата на европейците е стигнала благодарение на гърците.

Различните нации са усъвършенствали вкуса на сладкото изкушение, като арменците първи добавят канела и карамфил, а арабите ароматизирали баклавата с розова вода и кардамон.

Медът, с които първоначално е поливан сладкишът, след време е бил заменен със захарния сироп от познатите ни рецепти, за да консервира по-добре баклавата, тъй като заради знойния климат в арабските страни баклавичките се разваляли по-бързо.

Един от най-любопитните факти за баклавата е, че тя е силен афродизиак заради продуктите, от които се приготвя – ядки, захар, канела.

Богатството на разнообразие от видове на сладкиша дължим на готвачите в двореца на турските султани, които изобретили различни пълнежи за баклавата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати