Безплатните училищни закуски са безвкусни и развалени

Училищни закуски

Всяка сутрин децата у нас закусват с некачествени и в повечето случаи развалени храни по осигурените от държавата безплатни закуски за ученици, сигнализират родители пред btv.

Една от майките дори показа сандвича на детето си, който представляваше две слепени филийки и тънък слой кашкавал между тях. По вида на млечния продукт може да се усъмним, че това е наистина кашкавал.

Учениците споделят, че редовно им дават сандвичи с безвкусна лютеница и сирене и дори се е случвало те да са развалени. Децата допълват, че редовно изхвърлят предоставените им закуски.

От фирмите-доставчици пък обясняват, че приготвят храните по утвърдена рецептурна книга.

Родителите смятат, че проблемът се появява от липсата на контрол. Тъй като безплатните закуски идват от държавния бюджет, контролът на общината стига само до разпределянето на закуските по отделните училища.

Сандвич

От община Варна казват, че проверяват само по сигнали, а през последната година такива не е имало. От Регионалния инспекторат пък твърдят, че контролират организирането на безплатните закуски, но не и качеството им.

През изминалата година 90% от училищата във Варненска област бяха проверени и се констатира, че директорите много стриктно си спазват разписаните задължения и извършват контрол върху документацията – казва директорът на РИО Венцеслава Генова пред btv.

Директорите на училищата у нас казват, че това, с което се хранят децата, се определя от бюджета, а по безплатната програма парите, отпуснати за един ученик, не са никак много.

За една година за едно дете у нас се отделят 72 лева за безплатна закуска, което се пада по 48 стотинки на ден с ДДС. Основният критерии, по които директорите избират фирмите-доставчици, са разнообразието и цената на храните.

Според всички парите не са достатъчни, за да се осигури качествена храна на децата, а съмнението, че програмите за безплатни закуски съществуват, само за да пълнят джобовете на фурмите-доставчици, остава.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати