Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класическите туршии

Класическите туршии

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Царска туршия

След края на лятото настъпи и времето за приготвяне на туршии. Зимно време тези вкусни буркани са добър източник на витамини и са се превърнали в класика за всяка трапеза в България - от ноември, та чак до март и април. В студените месеци зимнината ни осигурява перфектното мезе за ракии и червени вина.

Тук сме събрали три класически рецепти за приготвяне на туршии. Ето ги и тях:

Царска туршия

Необходими продукти за един буркан: 1 ч.л. сол, 3 с.л. захар, 2 счукани аспирина, 1 к.ч. ябълков оцет, карфиол, камби или червени чушки, домати, моркови, целина, зеле (по желание)

Начин на приготвяне: Солта, захарта, аспиринът и оцетът се смесват и се слагат на дъното на буркана. Допълва се плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, нарязани на четири зелени домати, целина, както и нарязано зеле по избор. Бурканът се долива със студена вода, затваря се и се разклаща добре. Царската туршия не се стерилизира.

Апетитка

Необходими продукти: 6 кг чушки, 6 кг домати/ 2 буркана доматено пюре, 400 г чорбаджийски чушлета, 2 връзки магданоз, 3-4 глави чесън.

Апетитка

За маринатата: 2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. оцет, 3 ч.ч. захар, 5 с.л. сол

Начин на приготвяне: Чушките се изпичат и нарязват. Доматите се сваряват и смилат на пюре, а чушлетата се нарязват на кръгчета. Продуктите за маринатата се смесват и се кипват. В нея последователно се слагат печените чушки, след 15 минути чушлетата, а след още 15 минути - доматеното пюре. Последни се добавят чесънът и магданозът след още 10 минути. Апетитката се разсипва в буркани и се стерилизират за 15 минути.

Кисели краставички

Необходими продукти: 600 г краставички, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 50 мл оцет, 5-6 зърна черен пипер, 1/4 глава лук, копър

Кисели краставички

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на шайби и заедно с подправките се нареждат на дъното на буркана. Краставичките се измиват и се нареждат плътно в буркана. Слага се оцетът и се долива вода до ръбчето на буркана. Бурканите се затварят и стерилизират 5 минути. Охлаждат се и се прибират на тъмно и проветриво място.

Сред останалите класически рецепти за зимнина може да заложите още на кисело зеле, пукани чушлета, пълнени камби с грозде и моркови и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest