Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Български и румънски ученици ще готвят заедно в Русе

Български и румънски ученици ще готвят заедно в Русе

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Български и румънски ученици ще готвят заедно в Русе

Проект, наименуван Кулинарни традиции и новаторство, стартира в Русе. Той ще бъде осъществен от Професионална гимназия по туризъм Иван П. Павлов в партньорство с Техническа гимназия Стефан Банулексу при град Кълъраш, Румъния.

Проектът се фокусира върху изграждането на устойчиво международно партньорство в областта на образованието и в превръщането на Русе в значимо културно средище в Дунавския регион в международен план.

В рамките на проекта ще се състоят няколко кулинарни инициативи, както и други интересни са младежите събития. Участие в тях ще вземат десет родни и десет български ученици. Те ще сготвят и представят характерни за двете страни гозби.

Български и румънски ученици ще готвят заедно в Русе

От българска страна ще бъдат приготвени агнешки котлет по русенски, обредна питка, сом с гарнитура, мъстеница, акомпанирана с орехови ядки.

Румънските участници ще впечатлят домакините с агнешко шкембе, кисела пилешка супа с домашно фиде, рибник, пушен свински бут с боб. Представените рецепти са подбрани от възпитаници на двете учебни училища в Кълъраш и Русе.

Един от акцентите в работата на младите готвачи ще е съчетаването на традицията с новаторство в кулинарното изкуство, каза шеф Ивайло Димитров, цитиран от ДарикнюзБг.

Сред основните идеи според него е учениците да опознаят корените на националната си кулинария, като в същото време се научат да боравят и с нови техники за приготвяне на храна, които са съобразени със здравословния начин на хранене.

Утрешната програма на проекта ще започне от 9.00 часа със съвместен шоу-кукинг, който ще се състои в Учебно-производствения корпус на Професионална гимназия по туризъм Иван П. Павлов–гр. Русе.

Денят ще продължи с техническа конференция на тема Нови тенденции в презентирането на традиционни ястия, както и с кулинарна изложба на традиционни български и румънски ястия.

Кулинарни традиции и новаторство ще се проведе от 13.30 до 15.30 часа в Доходно здание на Русе. В рамките на инициативата ще бъде направена и обиколка на град Русе, включваща посещение на Регионалния исторически музей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest