Италия подготвя стандарт за пресния хляб

Италиански Хляб

В Италия подготвят законови промени, които да уточняват какво представлява пресният хляб, за да създадат стандарт за него и да въведат правила по производството и продажбата му.

Уточнението ще започне от това какво трябва да се разбира под хляб, като в законовите норми ще бъде пояснено, че това наименование може да носи само изделие, приготвено от житно брашно, замесено с вода, мая и без сол.

Етикет пресен хляб ще могат да носят само онези изделия, които се продават в същия ден, в който са произведени. На другия ден същият хляб няма да може да се продава като пресен според новия законопроект.

За пресен хляб няма да се счита и такъв, приготвен от замразено тесто или замесен с полуфабрикати.

По етикетите хората в Италия ще разбират кой хляб е приготвен днес и кой е от няколко дни, като властите в страната добавят и че търговците ще са задължени да отделят пресния хляб на собствени рафтове, а не да го смесват с останалите видове.

Фокача

Предвидените наказания за неспазващите разликата между пресен и всички други производни видове са запор на дейността до отнемане на сертификатите за производство и продажба.

Идеята на новите промени е италианските пресни хлябове да се превърнат в запазена марка за страната, а хлебарниците, приготвящи по хляб по стари рецепти, да бъдат защитени от закона.

С тази дейност се занимават 400 000 души и 25 000 предприятия. На Апенините се правят повече от 300 вида хляб, а на голяма част от тях произходът и качеството се контролират от властите.

При анкети 37% от италианците са заявили, че предпочитат традиционните хлебопекарни и ще приветстват новия стандарт за пресния хляб.

Списъкът с традиционните хлябове в Италия е дълъг, но повечето хора у нас познават типичните чабата и фокача от италианската кухня. Известни още са бига и апулският хляб с оцет.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати