gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сериозни причини да похапвате повечко грозде

Сериозни причини да похапвате повечко грозде

Грозде

Една от най-големите хранителни индустрии в света е отглеждането на грозде – оказва се, че има повече от 60 вида и над 8 хиляди различни сорта от този плод. Всеки от тези сортове може да бъде използван за направата на гроздов сок или пък на вино, посочват от Foodpanda.

Основните два вида в световен мащаб са европейски и американски – първият се отглежда целогодишно, а вторият е на разположение през септември и октомври.

Гроздето е сред плодовете, които могат да се похапват в различна форма – от течен вариант на вино или сок, до пресен плод или пък сушен под формата на стафиди. От Foodpanda са събрали няколко любопитни факта за гроздето, с които може и да не сте запознати:

- В само една бутилка качествено вино се съдържат около 1.4 килограма от плода;

- Чудите се от какъв сорт се произвеждат златните стафиди? Те се добиват от най-продавания сорт грозде в САЩ – Томпсън. Гроздето е без семки;

- Лозови насаждения има по целия свят – според данни около 25 милиона акра земя са заети от тях;

- Смята се, че средностатистическият човек консумира около осем килограма грозде само за една година;

Вино

- В прясното грозде има около 80 процента вода, а в стафидите – 15%;

- Освен вода в пресния плод се съдържат и голямо количество фибри. Това разбира се прави гроздето особено подходящо и полезно за червата и за черния дроб. В него се съдържат още магнезий, калий, желязо, селен и цинк и др.;

- Въпреки че много хора отричат този плод по време на диети, в крайна смета се оказва, че гроздето е добър избор при различните хранителни режими;

- Няма как да се пропуснат и полезните действия, които оказва този плод на човешкия организъм. Редовното похапване на този плод ще ви помогне да се избавите от неприятния запек, лошото храносмилане, бъбречни проблеми, дори от мигрена.

Други източници твърдят, че гроздето може да бъде от полза при болест като Алцхаймер, астмата, както и при сърдечно-съдови заболявания. Има и няколко изследвания на учени, в които се посочва, че този плод е полезен дори в борбата срещу стареенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати