Данък вредни храни намаля грамажа на чипсове и пасти

Данък Вредни храни

Само след няколко дни на бял свят ще излезе проектът за данък обществено здраве, дело на министъра на здравеопазването Петър Москов и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Те обявиха началото на правителствена кампания За здраво поколение.

Целта на проекта е чрез увеличаване на данъка върху вредните храни нацията да бъде подтикната към изграждането на здравословни навици. Той включва ограничаване на консумацията на всички нездравословни продукти като фастфууд, продукти с много сол, захар, консерванти, подсладители, енергийни и газирани напитки, сладки и сладкиши, бонбони, дъвки, близалки и други.

Данък вредни храни ще удари българина по джоба. Това е единственият вариант да бъдат изградени здравословни навици. Проектът ще работи в три насоки – здравословно хранене, активно движение и превенция на младите от алкохола и наркотиците.

Идеята за проекта е обсъдена със специалисти-диетолози. Те са категорични, че подобни мерки са не само препоръчителни, но и крайно наложителни. У нас ежегодно се увеличава процентът на деца, които страдат от затлъстяване, диабет тип 2 и са предразположени към високо кръвно налягане и лош холестерол.

При възрастите пък се наблюдава повишено търсене все повече вредни храни. Специалистите обясняват това със стреса. А търсенето определя предлагането. Това кара производителите да произвеждат нови и нови продукти под формата на енергийни напитки, чипсове и всевъзможни продукти с кофеин.

В проекта за данък вредни храни ще бъдат засегнати общо четири групи стоки – кофеиносъдържащите храни и напитки, продукти с добавена захар, тези, които съдържат сол над 10 грама на килограм, и тези, които съдържат трансмастни киселини.

Вредни храни

Подобни проекти вече се прилагат на практика в страни като Дания, Естония, Финландия, Австрия, Ирландия и Турция. По този начин производителите се задължават да променят състава и да ограничат захарта, солта, трансмазнините в продуктите. Така те избягват таксите, но намаляват грамажа на продукта. Ако пък решат да не го правят, плащат големи такси, което увеличава цената на крайния продукт и често отказва потребителите.

Преди време експертите се опитаха да прокарат приетата Наредба за забрана в училищните лавки да се продават чипсове, вафли, сухи пасти. Вместо тях на децата трябваше да се предлагат зеленчуци, плодове и сандвичи с пълнозърнест хляб, риба, сирене и кашкавал. Изпълнението на проекта обаче се провали.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати