Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три невероятни салати с цедено кисело мляко

Три невероятни салати с цедено кисело мляко

Цедено кисело мляко

Истинското цедено кисело мляко е не само любим, но и ценен за човешкия организъм млечен продукт. То притежава добра хранителност и е подходящо за приготвянето на редица пасти и салати. В случая ще предложим 3 варианта на салати, към които се прибавя цедено кисело мляко, без да споменаваме традиционната салата Снежанка, която всеки знае как да приготвя:

Витаминозна салата с цедено кисело мляко

Необходими продукти: 1/2 глава айсберг, 200 г спанак, 30 г рукола, 1 червена чушка, 1 глава червен лук, 1 ч. ч. изцедено кисело мляко, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. лимонов сок, 2 ч. л. зехтин, няколко стръка пресни босилек и риган, сол на вкус

Зелена салата

Начин на приготвяне: Всички листни зеленчуци се измиват много добре, накъсват се на листчета и се минават през центрофуга за зеленчуци (ако разполагате с такава) или просто се оставят добре да се отцедят. След това ги слагате в купа, добавяте нарязаните на ивички лук и чушка и приготвен предварително дресинг от изцеденото мляко и всички останали подправки. Цялата салата се разбърква добре и по желание може да бъде поднесена заедно с настърган отгоре пармезан.

Червена салата с цедено кисело мляко

Необходими продукти: 2 глави сварено предварително червено цвекло, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. зехтин, 1 ч. ч. цедено кисело мляко, 1 шепа орехи, няколко стръка копър, сол на вкус, по желание балсамов оцет

Червено цвекло салата

Начин на приготвяне: Цвеклото се нарязва на ивички и се залива с дресинг, приготвен от горчицата, зехтина, меда, сол на вкус и по желание балсамов оцет. Разбърква се добре и се поднася заедно с цеденото кисело мляко, към което са прибавени орехите и копъра.

Салата от патладжани, гъби, цедено кисело мляко и ароматни подправки

Необходими продукти: 2 патладжана, 250 г гъби, 2 ч.ч. цедено кисело мляко, 2 скилидки чесън, няколко стръка босилек и копър, сол на вкус, 7 с. л. брашно, 7 с. л. зехтин

Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват и се осоляват, за да се махне горчилката им. Нарязват се по дължина. След това се овалват леко в брашното и се запържват в зехтина. Отцеждат се върху кухненска хартия и след като изстинат напълно, се нарязват на ивички.

Гъбите също се нарязват и се минават през тигана за не повече от 1 минута, но без мазнина. Слагат се в купа заедно с патладжана. Млякото се разбърква със счуканите скилидки чесън, ситно нарязаните босилек и копър и сол на вкус. С този сос се заливат зеленчуците, разбъркват се и салатата е готова за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest