Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да варим спагети?

Как правилно да варим спагети?

Варене на спагети

Спагетите, както и повечето видове италианска паста от години са навлезли на българския пазар и са предпочитано ястие на трапезата ни. Те са пълноценен заместител на хляба, който българинът е свикнал да консумира на всяко ядене, и са лесни и бързи за приготвяне. За да ни се усладят спагетите обаче, е важно да знаем не само с какъв сос да ги поднесем, но и как и колко време да ги варим.

Истината е, че макар и да са доста калорични, спагетите са лесно усвоима от организма храна. За да не трупаме излишни килограми от тях обаче, е от изключително важно значение да се научим как да ги варим. Ето какво е важно да знаете в тази насока:

1. Спагетите принадлежат към нишестените храни, поради което е важно да бъдат варени в достатъчно количество вода с цел отделяне на нишестето от продукта. На 100 г спагети не трябва да се полага под 1 л вода;

2. Водата, в която ще се варят спагетите, трябва да е леко подсолена и да е завряла, когато се слагат спагетите. В противен случай те лесно ще се разкашкат;

3. Италианците обикновено не слагат мазнина във водата, в която се варят спагетите, но по желание можете да добавите малко зехтин, както и подправки. Към спагетите върви най-много риган и босилек;

4. Задължително спазвайте времето на варене на спагетите, което е обозначено на опаковката им. То зависи както от какво са направени самите спагети, така и от начина им на приготвяне и от дебелината им;

готови спагети

5. След като спагетите се сложат във врящата вода, се захлупват с капак, докато заврат;

6. Не е необходимо да ги натрошавате, защото те бързо ще омекнат и ще успеят сами да влезнат в съда, в който ги приготвяте;

7. След като заврат, капакът на тенджерата се маха. Когато са готови, се поставят в гевгир, за да се отцедят;

8. Имайте предвид, че италианците предпочитат спагетите си в по-суров вид, отколкото българите, но ако искате да си приготвите истински ал денте италиански спагети, следвайте техните правила;

9. Не забравяйте също така, че спагетите трябва да бъдат сервирани топли заедно със сос. Това означава, че ако сосът, с който ще ги сервирате, изисква повече време, е добре да започнете първо с него и после да сложите спагетите да се варят.

След като знаете как да си сварите правилно спагетите, препоръчваме да опитате някоя от нашите рецепти за:

- спагети Болонезе;

- спагети с гъби;

- или спагети с пиле;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest