С 1 лв по-скъпи бисквити и пържени картофки след данък вредни храни

С 1 лв по-скъпи бисквити и пържени картофки след данък вредни храни

С около левче по-скъпи бисквити и около 1.12 лева по-скъпа порция пържени картофки ще купуваме, след като се въведе данък вредни храни или както го наричат от Министерството – Данък здраве.

Цената ще скочи и при всички напитки с кофеин, като една напитка от 250 милилитра ще се оскъпи със средно 60 стотинки.

Това показват примерните варианти от министерството на здравеопазването за цените на храните след въвеждането на данъка. Новото облагане е по идея на здравния министър Петър Москов и министъра на спорта Красен Кралев.

Занокопроектът бе представен от двамата министри. Те обясниха, че вредните храни са разделени в 4 основни категории, които задължително ще се облагат.

Първи са онези продукти, съдържащи повече от 1 грам сол на 100 грама храна. Тук влизат чипсовете, снаксовете, пържените и печени ядки, сухи супи, бульони, майонеза и някои видове сосове.

С 1 лв по-скъпи бисквити и пържени картофки след данък вредни храни

Според национално проучване у нас българите консумират средно по 8 грама сол на ден, а препоръчителните са до 5 грама. Това увеличава риска от високо кръвно налягане и инсулт.

Втората група ще са продуктите на пазара с високо съдържание на захар – повече от 40 грама за 100 грама стока. Това са млечните шоколади, шоколадовите бонбони, натуралните сокове, безалкохолните напитки, сладоледите.

Третата група продукти са тези с високо съдържание на кофеин или таурин като енергийните напитки, енергийни шотове и някои видове алкохолни напитки.

В четвъртата група са продуктите, съдържащи хидрогенирано растително масломаргарин, пържени храни и всички имитации на млечни продукти.

Данъкът може да донесе до 150 милиона допълнителни пари за държавната хазна, а Красен Кралев е убеден, че в рамките на 4-5 години ще се видят и първите положителни резултати от намалялата консумация на вредни храни.

Същият данък бе приет в Унгария през 2011 година и в страната вече отчитат с 27% по-малко потребление на вредни храни.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати