Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Паниран цвят от акация! И още 2 рецепти за душата

Паниран цвят от акация! И още 2 рецепти за душата

Панирани цветове от акация

Акацията, чиято родина е Северна Америка, може да бъде срещната на редица места и в България. Тя се отглежда не само заради красивите си цветове, но и защото успешно се бори срещу кашлица и простудни състояния. Използваемата ѝ част са листенцата и красивите ѝ цветове. Ето 3 варианта как и какво да приготвите с цвят от акация.

Панирани цветове от акация

Необходими продукти: 20 бр. цветове от акация, 3 яйца, 1/2 ч.ч. брашно, 3 с.л. прясно мляко, олио за пържене, сол на вкус

Начин на приготвяне: От брашното, яйцата, прясното мляко и солта се прави панировка, която добре да е разбита с вилица или миксер. Цветовете от акацията се измиват и подсушават и се потапят в панировката. Изпържват се от двете страни в предварително загрятата мазнина. Могат да бъдат сервирани заедно с конфитюр от диви плодове.

Сладко от цветовете на акация

Сладко от акация

Необходими продукти: 250 г цветове от акация, 550 г захар, 1 ч. ч. вода, сока от 1/2 лимон

Начин на приготвяне: Цветовете се измиват, подсушават и се претриват заедно със захарта. Престояват така 24 часа, след което се слагат да се варят заедно с водата. Когато сладкото от акация започне да се сгъстява, към него се добавя и лимоновият сок. Изсипва се в сухи бурканчета, които се затварят и се слагат с капачките надолу, докато изстина напълно.

Мекици от акация

Мекички с акация

Необходими продукти: 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/4 ч.л. сода бикарбонат, 500 г брашно, 1 щипка сол, 1 ч.ч. вода, 20 цветове от акация, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване, портокалова есенция

Начин на приготвяне: Цветовете от акация се измиват, подсушават, нарязват на парченца и напръскват с портокаловата есенция. Престояват така около 15 мин. Разбитите яйца се смесват с киселото мляко, с което е разтворена содата, и към тях се прибавя брашното и солта при непрекъснато разбиване. Накрая се слага и водата. Разбива се, докато започнат да се получават мехурчета. Така приготвеното тесто се оставя да почива за 30 мин. След това към него се прибавят и цветовете от акация, отново се разбърква и се оформят топчета, които се пускат във гореща мазнина. След като са готови, мекичките се оставят да се отцедят върху кухненска хартия и се сервират поръсени с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest