gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»БАБХ спипа 10 тона ГМО соя у нас

БАБХ спипа 10 тона ГМО соя у нас

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
БАБХ спипа 10 тона ГМО соя у нас
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

От Българската агенция по безопасност на храните са задържали близо 10 тона генномодифицирана соя, продавана в Бургас. Направените изследвания са показали, че съдържането на ГМО надвишава с 5% стандартите.

Това е в разрез с правилата за ГМО продукти на българските пазари. Освен това надвишаването на закованата норма не е отбелязано никъде върху етикета, което е второ нарушение на пазарната политика у нас.

Генномодицицираната соя не представлява никаква опасност за човешкото здраве, успокояват от Агенцията. Стоката е била иззета, защото е заблуждавала потребителите.

Нерегламентираната соя е била открита при проверка на инспекторите от Областната дирекция на БАБХ в Бургас. Проверката им е в изпълнение на Националната програма за контрол на генетично модифицирани храни.

ГМО соята е била произведена в Украйна. Всички налични количества от нея в търговската мрежа ще бъдат изтеглени, а на нарушителите ще бъде съставен акт за административно нарушение съгласно Закона за храните.

Предвижда се и глоба между 50 000 и 70 000 лева за юридическото лице.

За момента иззетото количество е само забранено за продажба, като за да се върне отново на пазара, собственикът ще трябва да го препакетира, обявявайки точното съдържание на ГМО. В противен случай соята ще бъде унищожена.

Според Закона за храните, продуктите, които съдържат ГМО над 0.9%, задължително трябва да обозначават това количество на етикетите.

В склада на фирмата са открити няколко чувала с различни заготовки по грамаж от същата соя - смляна на брашно, осолена и безсолна, с общо количество над 6500 килограма.

Към момента в целия Европейски съюз върви дебат за ГМО, отглеждано на територията на страните-членки. От българска страна вече заявиха, че са против отглеждането на генномодифицирани култури у нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати