Как да разпознаваме истинския екстра върджин зехтин?

Екстра върджин Зехтин
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Стилна мелничка за сол и пипер 2в1
23.20 лв.
Виж ››

Окачествяван като "течно злато" от Средиземноморието, зехтинът крие много тайни. Смята се за една от суперхраните, които помагат на организма ни да е здрав, а в същото време се грижат и за добрия ни външен вид, влизайки в състава на редица козметични продукти.

За да можете да усетите всички благотворни въздействия на зехтина, той трябва да бъде качествен. За съжаление, се оказва, че голяма част от маслиновото олио, което се продава в хранителните магазини, всъщност е фалшиво.

Експертите съветват винаги да гледате етикета на бутилката – истинското „течно злато” трябва да е студено пресовано или иначе казано – екстра върджин.

Друга особеност, която различава студено пресованото олио, е маркировката D.O.P - de Origen Protegida. Това означава, че произходът е гарантиран и маслините, използвани при направата му, са най-високо качество и се отглеждат само в няколко географски района в света.

Този вид зехтин е радостта на гастрономите и майсторите готвачи. Именно това маслиново масло е произведено по най-високи стандарти и е подложено на непрестанна проверка на качеството.

Може би се чудите каква е разликата между обикновения рафиниран зехтин, известен у нас като салатен, и този, на чийто етикет пише „екстра върджин”. Вторият сорт е съумял да запази всички ценни вещества на зрелите маслинови плодове, а също и характерният вкус и аромат.

Зехтин

Мастните киселини в студено пресования зехтин много приличат на тези, които се съдържат в майчиното мляко. То е подходящо както за овкусяване на салати, така и за приготвянето на други ястия.

Един от сигурните начини да разпознаете качествения екстра върджин зехтин е, че той се сгъстява, когато е студено. Това означава, че поставен в хладилника би трябвало да промени консистенцията си. Когато се затопли, отново се връща в течно състояние. Зехтинът, който не се сгъстява в хладилник, не е чист.

Имайте предвид, че студено пресованият продукт не става за пържене и готвене и има много специфичен вкус, който малко или много променя вкуса на крайния продукт.

Тук вкусовите нюанси са най-разнообразни, въпрос на марка, реколта, производител, както и лични предпочитания на консуматора.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати