Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да вложим риган във вкусните домашни гозби

Как да вложим риган във вкусните домашни гозби

Как да вложим риган във вкусните домашни гозби

Риганът е една от най-често използваните подправки не само от италианците, но и от всички средиземноморски страни. Тя има лек, но ароматен дъх и е подходяща особено за приготвянето на паста, пица, месни и картофени ястия и салати.

Ето 3 идеи, които можете да пробвате, използвайки качествата на ригана:

Зелена салата с риган

Необходими продукти: 1 глава айсберг, няколко листа рукола, 1/2 глава червен лук, 3 печурки, 1 червена чушка, няколко стръка риган, няколко стръка мащерка, 4- 5 листа босилек, 3 с.л. зехтин, 1 ч. л. балсамов оцет, 1/2 ч.л. мед, сол на вкус

Начин на приготвяне: Листата от айсберг и руколата се измиват, накъсват и сипват в купа. Към тях се добавят нарязаните на ивички чушки и лукът и нарязаните на шайби печурки. От всички останали подправки се прави дресинг, като продуктите се начукват в хаванче, докато се получи хомогенна смес. Тя се изсипва върху салатата и всичко се разбърква добре.

Паста с риган

Как да вложим риган във вкусните домашни гозби

Необходими продукти: 500 г пресни домати или домати от консерва, 2 с.л. зехтин, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 200 г телешка кайма, 1 дафинов лист, 2 стръка пресен риган, няколко листа пресен босилек, 1 ч.л. мед, 1/2 ч.л. балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус, 500 г паста

Начин на приготвяне: В сгорещения зехтин се запържват ситно нарязаният лук и каймата, след което към тях се добавят нарязаните домати и дафиновият лист. Когато сосът започне да се сгъстява, към него се добавят нарязаните на ситно скилидки чесън и всички останали подправки. Пастата се приготвя според инструкциите на производителя ѝ и се залива с доматения сос, от който предварително е премахнат дафиновия лист и стръкчетата риган (те вече ще са си пуснали аромата).

Пица с риган

Как да вложим риган във вкусните домашни гозби

Необходими продукти: 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода, 500 г брашно, 5 с.л. зехтин, няколко парчета бекон/шунка, няколко маслини без костилката, 3-4 гъби, 1 чушка, доматен сос за пица, 200 г кашкавал, 1 с.л. риган

Начин на приготвяне: Содата за хляб се разбърква с киселото мляко и от него и брашното се прави меко тесто, към което се прибавят 4 с.л. зехтин и сухият или пресен риган. Тестото се разточва и се слага върху намазнена тава. Намазва се с доматения сос и се посипва с нарязаните на шайби продукти, като се завърши с настъргания кашкавал. Пицата се пече за около 15 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest