Беконът и надениците убиват колкото алкохолът и цигарите

наденици
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
55.00 лв.
Виж ››

Световната здравна организация заклейми консумацията на надениците и бекона. Тя ги вкара в черния списък на храните, които предизвикват рак.

Според експертите всички хамбургери, бекон, наденици и изобщо всички видове обработено месо са също толкова вредни и предразполагат към развитието на рак, колкото цигарите, алкохола, арсена и азбеста.

Освен хамбургерите и надениците в черната листа ще влезе и прясното червено месо. Анализите показват, че то също повишава риска от рак, макар и една идея по-слабо от тях. При него най-голяма опасност представляват оцветителите, които му придават червен цвят. Те са възможни причинители на състояние, което води до увреждане на лигавицата и в крайна сметка - рак на дебелото черво.

Друга опасност представляват консервирането, опушването и осоляването, които повишават трайността на колбасите и месото.

Тези дни организацията публично ще обяви специално изготвения от нея списък със силно канцерогенни продукти, известен като енциклопедия на канцерогените. Той със сигурност ще предизвика шок в сектора за бързо хранене и месопроизводителите.

бекон

Според указанията всеки търговец ще бъде задължен да поставя предупреждения с надпис на опаковката на всеки продукт, подобно на цигарите, който да информира консуматорите за предполагаемите рискове. Запознати обаче смятат, че това няма да стане, тъй като на много от другите, включени в списъка неща, няма обозначение.

Международната агенция за изследвания на рака, която работи към СЗО, е провела мащабни изследвания, които са доказали, че приемът на преработено месо дори в минимални количества повишава риска от появата на смъртоносната болест. Според техните изследвания най-силна е връзката между тях и рака на дебелото черво, който убива милиони хора всяка година.

Изследванията показват, че е безопасно да се консумира по едва 500 г червено месо седмично, без значение дали то е свинско, агнешко или телешко. Всичко над тази норма повишава холестерола и повишава риска от рак на дебелото черво неимоверно, категорични са те.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати