Традициите в пиенето на кафе във Виена

Виенско кафе

Пиенето на кафе във Виена не е просто начин да се събудиш по-бързо, а традиция, която превръща консумацията на тази напитка в приятен ритуал. В австрийската столица пиенето на кафе от много векове е основа на социални контакти.

Виена често е на върха по отношение на качеството на живот в градовете. Точно в този град пиенето на кафе още от 1683 година е станало част от културата на жителите на столицата.

Затова виенската кафе култура бе оценена от ЮНЕСКО и през 2011 година тя бе призната за австрийско нематериално културно наследство.

През 1683 година, когато Виена е била обсадена от турски войски, австрийците са успели да отблъснат нападателите си. Когато те напуснали града, оставили след себе си чували, които били пълни със зърна прясно кафе.

Виенчани веднага създали традиция да се пие кафе, която превърнали в изискан ритуал. Така се появяват много кафенета, които стават центрове за комуникация между представители на литературния и художествения елит на града. Много от кафенетата, възникнали по онова време, все още са запазили автентичния си вид.

кафе

Когато пиете кафе във Виена, усещането е все едно се намирате в собствения си дом, където може да се почувствате спокойно и уютно. Вместо да се изпие кафето набързо, във Виена то се пие бавно и насладата от него трае по-дълго.

Напълно нормално е във виенско кафене посетител да поръча едно кафе и да прекара целия си ден пред него, докато в това време работи на лаптопа си или се среща с приятели. Навремето точно така са постъпвали известни художници, философи и държавни лидери.

Сред редовните посетители на кафенетата във Виена са били художниците Густав Климт и Егон Шиле, психологът Зигмунд Фройд и много други прочути хора. Някои писатели дори пишели големи части от произведенията си, докато пред тях изстивало кафето им.

Пиенето на кафе във Виена е незабравимо преживяване - келнерите са с костюми и папионки, а кафето се поднася на поднос от сребро.

Заедно с кафето се сервира чаша вода и парченце шоколад. Виенското кафе не е само един вид, съществуват различни вариации като "капуцинер", "меланж", "клайнер шварцер" и други.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати