Класически италиански сосове за макарони

Болонезе

Италианците са дали на света много, при това все страхотни ястия, за което сме им безкрайно благодарни. Като изключим пицата, с чиста съвест можем да кажем, че пастата е едно от най-великите постижения на кулинарията, което, за щастие, може да бъде приготвено и вкъщи.

За тази цел обаче освен необходимото количество тестени продукти, ще имаме нужда и от наистина добър сос, който да добави на ястието италиански характер. Днес ще ви представим няколко класически италиански соса за макарони, които също толкова успешно можете да използвате и за пене или фарфале.

Болонезе

Сосът Болонезе с гордост носи титлата емблема на италианската кухня. За да го направите съвършен, ще имате нужда от 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, 50 г масло, 150 г бекон, нарязан на ситно, 1 морков, нарязан на малки кубчета, 250 г сварено телешко месо, нарязано на дребно, 2 ч. ч. телешки бульон /2 кубчета/, 250 г белени домати /доматено пюре/, 1/2 винена чаша червено вино, щипка индийско орехче, 150 г прясно настърган пармезан

Начин на приготвяне: Запържете бекона в маслото в голям тиган с дебело дъно, добавете морковите, лука и ги задушете, бъркайки постоянно около 6-8 минути. Увеличете температурата, добавете месото и продължавайте да бъркате, прибавете доматеното пюре или нарязаните на ситно домати. Сложете виното, подправките, солта и черния пипер. Намалете температурата и оставете сместа да къкри около 2 часа, прибавяйки постоянно от бульона.

Карбонара

За направата на вълшебния сос Карбонара ще имате нужда от: 100 г бекон, нарязан на ситно, 4 яйца, 100 г настърган пармезан, 1 1/4 ч. ч. сметана, черен пипер

Карбонара

Начин на приготвяне: Запържете парченцата бекона в тиган с дебело дъно, докато станат прозрачни. Разбийте яйцата, сметаната и пармезана в купа и ги добавете към бекона. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Завършете с няколко щипки черен пипер.

Миланезе

Необходими продукти: 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г шунка, 200 г телешка кайма, 100 г гъби, 200 г домати от консерва, 1 морков, 300 мл бяло вино, 50 мл сметана

Начин на приготвяне: В тиган запържете зеленчуците за няколко минути, докато омекнат леко. След това добавете каймата –целта е да се раздроби на малки парченца. Залива се с виното, сметаната и се добавят нарязаните или пасирани домати от консерва. Захлупва се и се оставя да ври на тих огън за 30 минути. Добавят се нарязаните на дребно гъби и шунка и се вари още 10 минути.

Маринара

Маринара

Необходими продукти: 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 буркан /500 г/ домати, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. червено вино, 1 буркан миди, 2 – 3 калмара, нарязани на кръгове, 1/4 ч. ч. зехтин, риган, босилек, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Запържете ситно нарязания на лук и счукания чесън в зехтина в дълбок тиган. Бъркайте 3-4 минути и прибавете доматите, подправките и виното. След като сосът се сгъсти, добавете мидите и калмарите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати