gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически италиански сосове за макарони

Класически италиански сосове за макарони

Болонезе

Италианците са дали на света много, при това все страхотни ястия, за което сме им безкрайно благодарни. Като изключим пицата, с чиста съвест можем да кажем, че пастата е едно от най-великите постижения на кулинарията, което, за щастие, може да бъде приготвено и вкъщи.

За тази цел обаче освен необходимото количество тестени продукти, ще имаме нужда и от наистина добър сос, който да добави на ястието италиански характер. Днес ще ви представим няколко класически италиански соса за макарони, които също толкова успешно можете да използвате и за пене или фарфале.

Болонезе

Сосът Болонезе с гордост носи титлата емблема на италианската кухня. За да го направите съвършен, ще имате нужда от 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, 50 г масло, 150 г бекон, нарязан на ситно, 1 морков, нарязан на малки кубчета, 250 г сварено телешко месо, нарязано на дребно, 2 ч. ч. телешки бульон /2 кубчета/, 250 г белени домати /доматено пюре/, 1/2 винена чаша червено вино, щипка индийско орехче, 150 г прясно настърган пармезан

Начин на приготвяне: Запържете бекона в маслото в голям тиган с дебело дъно, добавете морковите, лука и ги задушете, бъркайки постоянно около 6-8 минути. Увеличете температурата, добавете месото и продължавайте да бъркате, прибавете доматеното пюре или нарязаните на ситно домати. Сложете виното, подправките, солта и черния пипер. Намалете температурата и оставете сместа да къкри около 2 часа, прибавяйки постоянно от бульона.

Карбонара

За направата на вълшебния сос Карбонара ще имате нужда от: 100 г бекон, нарязан на ситно, 4 яйца, 100 г настърган пармезан, 1 1/4 ч. ч. сметана, черен пипер

Карбонара

Начин на приготвяне: Запържете парченцата бекона в тиган с дебело дъно, докато станат прозрачни. Разбийте яйцата, сметаната и пармезана в купа и ги добавете към бекона. Бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Завършете с няколко щипки черен пипер.

Миланезе

Необходими продукти: 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г шунка, 200 г телешка кайма, 100 г гъби, 200 г домати от консерва, 1 морков, 300 мл бяло вино, 50 мл сметана

Начин на приготвяне: В тиган запържете зеленчуците за няколко минути, докато омекнат леко. След това добавете каймата –целта е да се раздроби на малки парченца. Залива се с виното, сметаната и се добавят нарязаните или пасирани домати от консерва. Захлупва се и се оставя да ври на тих огън за 30 минути. Добавят се нарязаните на дребно гъби и шунка и се вари още 10 минути.

Маринара

Маринара

Необходими продукти: 1 глава лук, нарязана на ситно, 1 буркан /500 г/ домати, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. червено вино, 1 буркан миди, 2 – 3 калмара, нарязани на кръгове, 1/4 ч. ч. зехтин, риган, босилек, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Запържете ситно нарязания на лук и счукания чесън в зехтина в дълбок тиган. Бъркайте 3-4 минути и прибавете доматите, подправките и виното. След като сосът се сгъсти, добавете мидите и калмарите.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати