Тайната на вкусния пържен ориз

Тайната на вкусния пържен ориз

Пържен Ориз

Малко са хората по света, които да не обичат да си похапват ориз. На първо място вероятно се сещаме за японците и китайците, но всъщност ориз под различни форми се консумира във всички краища на планетата.

Когато искаме да приготвим пържен ориз се сблъскваме с редица трудности, защото или зрънцата се слепват, или прегарят, или остават сурови. Ето какво е важно да знаете когато искате да си приготвите вкусен пържен ориз:

Оризът съдържа много нишесте, поради което е задължително първо да го измиете. В противен случай той ще слепне.

След като сте измили ориза, трябва да го оставите да се отцежда в гевгир. Ако разполагате с повече време е най-добре да го оставите така за около 30 мин. до 1 ч.

Ако пък не разполагате с гевгир го изсипете в тава, застлана с кухненско руло и го оставете на слънце. Ако продължавате да нямате късмет и денят е мрачен, можете да пуснете фурната на много ниска степен, така че оризът просто да се изсуши, а не да се запече.

Мазнината, в която ще запържвате ориза трябва да е силно нагрята. Оризът се запържва докато придобие стъклен цвят, като от време на време се разбърква, за да не загори.

Ориз по Китайски

Ако след това ще задушавате ориза на котлона е необходимо просто да долеете необходимото количество вода, да го оставите за около 7- 8 мин. на силен огън, след което да намалите котлона на минимална степен.

Оризът е добре да се задушава под капак, като се внимава да не се развари. Най-добре е да дръпнете съда с ориза от котлона в момента, в който е почти готов и да го оставите похлупен за още 10 мин.

Ако след като сте запържили ориза, искате да го запечете във фурна, е необходимо да го подправите, да досипете необходимото количество вода и да го прехвърлите в тава. Не е необходимо да я покривате с алуминиево фолио или с капак.

Ако приготвяте запържен ориз по китайски е най-добре да използвате уок тиган. В повечето рецепти оризът се сварява предварително, отцежда се и едва след това се запържва. По време на варенето не се разбърква, защото ще стане на каша.

Когато се изисква приготвянето на пържен ориз, но не разполагате с достатъчно време да го изчаквате да се отцеди, можете в момента, в който го запържвате, да добавите бяло вино или друг вид киселина. Това предпазва зрънцата ориз от слепване.

Ако обичате ориз, освен пържен ориз, можете винаги да заложите и на класиката като класически пълнени чушки с ориз, традиционни сарми с ориз, тиквички с ориз, защо не и крехко агнешко с ориз?

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
17.01.2016 20:10
Полезна информация.
0
0
Илияна Димова
Много хубава статия. Запържвам ориза при готвене, но не знаех , че трябва хубаво да се изсуши и тогава да се запържи.
0
0
Ирина Андреева Jolie
Всеки прочел статията от тук нататък ще приготвя най-вкусния ориз за семейството си :) Супер материал.
0
0
Наталиа Петрова
Страхотна статия с ценни идеи.
0
0