Забраняват солниците по масите в Боливия

Сол

Солниците по масите в заведенията за хранене в Боливия съвсем скоро може да бъдат забранени. Причината не е поредната акция свързана с нашумялото по целия свят био хранене.

Става дума за здравето на хората, а предложението идва от заместник-министъра по правата на потребителите в страната – Гилермо Мендоса. Причина за необичайната мярка е фактът, че в Боливия повече от една трета от жителите страдат от високо кръвно налягане.

Най-лесният вариант да се помогне на тези хора е да се ограничи употребата на сол, категоричен е Мендоса, който обяви предложението си по време на стъпването си в длъжност.

Желанието му е всички ресторанти да обявяват в менютата си колко точно сол има във всяко едно от ястията, които предлагат в конкретното заведение.

Предложенията на заместник-министъра са всъщност няколко – той предлага и захарта да бъде описана по същия начин в менюто. Според него е важно да бъде написано и кое ястие съдържа холестерол и колко точно. Хората трябва да знаят какво им се сервира и какво ще изядат, смятат привържениците на идеята на министъра.

Боливийците консумирали по около 7 г сол на ден, посочва се в последния доклад на частна латиноамериканска фондация за сърцето. Този грамаж е повече от това, което е възприето за нормален прием – 5 г сол на ден.

Солница

Оказва се също, че в Боливия всеки трети страда от хипертония, а основната причина за този здравословен проблем е употребата на сол.

Боливийското дружество по кардиология не пропуска да напомни, че високото кръвно налягане е сред главните причинители на сърдечно-съдови заболявания. Подобни мерки свързани с ограничаването на солта са взети и в други страни – Мексико, Уругвай и др.

Рязкото спиране на солта обаче може да окаже вредно влияние над организма на човек, посочва се в минали изследвания. Нито пълната липса на сол, нито поглъщането на прекалено голямо количество на подправката са добра идея.

Верният отговор според специалистите е в баланса и храненето с мярка – това, допълват те, се отнася не само за солта и подправките, но за всички останали храни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати