Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Внимание! Пицата води до пристрастяване

Внимание! Пицата води до пристрастяване

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Ядене на Пица

Учени предупредиха, че страстта към пицата е вид зависимост, подобно на пристрастяването към цигарите и алкохола.

Учените от университета в Мичиган са провели изследване, данните от което сочат, че пицата е сред храните, които предизвикват най-голяма зависимост. Виновник за това е вкусният кашкавал. В научния свят той вече се нарича "млечен крек".

В проведения анализ учените са анкетирали 500 участници. Те са попълнили въпросник относно хранителните си навици. Анализът показва, че сред всички консумирани храни, именно пицата е най-пристрастяваща.

Според учените тази тенденция се дължи на една от основните съставки на вкусната пица – кашкавалът. В него се съдържа казеин.

Когато попадне в организма, този белтък се превръща в казоморфин, който действа като опиат на организма. Той има функцията да създава приятни емоции в мозъка, като по този начин много наподобява функцията на лек наркотик.

Пица

Те влияят върху опиоидните рецептори, свързани с контрола на болката, изпитването на чувството за щастие и пристрастяването. Установено е, че казоморфините взаимодействат с допаминовите рецептори, резултат от което е пристрастяването.

Предишно изследване показва, че казеинът съставлява 80% от протеина в кравето мляко. За производството на половин килограм кашкавал се изисква около 5 литра мляко, което прави количеството на белтъка в него наистина огромно.

Най-голям е проблемът с жълтите преработени сирена, като кашкавали, произведени от синтетични компоненти. Годишно човек консумира около 16 кг кашкавал, което наистина може да доведе до пристрастяване, категорични са учените.

Експериментите, проведени върху животни, показват, че високо преработени храни или храните с добавена мазнина или рафинирани въглехидрати, предизвикат поведение на пристрастяване към тези храни, което може да бъде сравнено с действието на наркотик.

Освен заради кашкавала, пицата е пристрастяваща и заради въглехидратите в хрупкавата коричка, които имат функцията да възбуждат мозъка, както и захарта в доматения сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest