Ужас! Боядисани мандарини вкараха в болница младо момиче

Мандарини
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

26-годишната Дора Иванова е получила задух и сериозен обрив на кожата, след като е изяла две мандарина, закупени от голям супермаркет в страната, писа вестник Телеграф.

Малко след като е хапнала мандарините, лицето на момичето се е подуло. Тя отишла в близките аптека, където и продали лекарство против алергична реакция.

Дора се намазала с продукта и за кратно състоянието ѝ се облекчило, но още на другия ден отново изпитала типичните симптоми на алергия, заради което потърсила медицинска помощ.

Оказало се, че мандарините, които е изяла, са виновници за нейната алергична реакция, тъй като били боядисани със съставки, от които някои хора са алергични.

Това не е единственият подобен случай, казва експертът по хранене професор Донка Байкова. Тя добавя, че все повече хора търсят медицинска помощ след консумация на плодове и зеленчуци.

Причината за това са консервиращите агенти и боите, с които масово се обработват плодовете и зеленчуците у нас, за да имат по-привлекателен вид и да се купуват повече.

Голяма част от българските търговци изкупуват плодовете още докато са зелени, защото така цените им са няколко пъти по-ниски от тези на добре узрелите плодове. След това използват бои, с които да им придадат търговски вид и да ги продадат на клиентите.

Портокал

Портокалите, мандарините и лимоните редовно са оцветявани с изкуствени багрила, заради което експертите съветват да ги измиваме добре с топла вода, преди да ги хапваме.

По-рано тази година също имаше няколко случая на боядисани портокали и мандарини в страната. Изследванията тогава показаха, че използваната боя е безвредна и не е опасна за здравето.

Според съществуващите наредби у нас използването на оцветители и консеравнти е разрешено в определени норми. Боите предизвикват негативни реакции от организма, само когато с тях е прекалено.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Рени
Рени
01.01.2016 13:18
И моята дъщеря прояви типичните за алергия симптоми към цитрусовите плодове.До тази година не ги е имала.Но и измиването им не помага.
0
0