Идеи за вечеря за диабетици

Рибни шишчета

Хората, страдащи от диабет, се увеличават с всяка изминала година. От особено важно значение за борбата с тази коварна болест е режимът на хранене. Това означава, че трябва не само да се подбира с какви продукти да се хранят болните от диабет, но и как да ги обработват термично и в какви количества да ги консумират.

Това доста стеснява избора по отношение това какво да си приготвите за закуска, обяд или вечеря, но същевременно е от изключително значение да се научите да се храните правилно, ако искате да успеете в борбата срещу диабета. Ето защо решихме да Ви предложим няколко идеи за вечеря, които са подходящи както за диабетици, така и за всички хора, желаещи да се хранят здравословно:

Рибни шишчета в марината от копър

Необходими продукти: 1 кг филе от бяла риба, 3 връзки копър, няколко стръка зелен лук, сокът от 1/2 лимон, 4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Копърът и зеленият лук се нарязват на ситно и се смесват в купа заедно със зехтина, лимоновия сок, сол и черен пипер. Всички съставки на маринатата се разбъркват добре и с нея се намазват добре филетата от двете страни. Оставят се в хладилника да престоят така за около 4 часа, след което рибата се нарязва на парчета, набучва се на шишове и се пече на скара или във фурна. Сервира се заедно със зелена салата.

Пълнени домати

Необходими продукти: 7- 8 домата, 2 глави червен лук, 3 с. л. зехтин, 1/2 връзка копър, 2 яйца, 1 филия ръжен хляб, 3 с. л. галета, сол и черен пипер на вкус

Пълнени домати

Начин на приготвяне: Доматите се издълбават, за да могат да бъдат пълнени, а вътрешността им се слага да ври, докато се сгъсти. В зехтин се запържват набързо ситно нарязаният лук, настърганият хляб и ситно нарязания копър. Когато омекнат, към тях се добавя доматеният сос, яйцата, сол и черен пипер. С тази смес се пълнят доматите, подреждат се в намаслена тава, посипват се с галета и се пекат в предварително загрята фурна.

Гювечета с гъби и сирене

Необходими продукти: 3 домата, 200 г гъби, 1 глава червен лук, 350 г обезмаслено и обезсолено сирене, 2 скилидки чесън, 3 яйца, 3 ч. л. зехтин, чубрица

Гювече

Начин на приготвяне: Вземете 3 гювечета и сложете на дъното им по 1 ч.л. зехтин, нарязани на кръгчета домати и лук, нарязаните гъби, сирене и отново домати. Добавете малко чесън и сложете гювечетата да се пекат във фурната за около 45 мин. След това махнете капачетата им, сложете отгоре по 1 яйце, поръсете с чубрица и оставете за още 5 мин. Гювечетата могат да бъдат сервирани както топли, така и охладени.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Наталиа Петрова
Страхотна статия, дано има продължение!
2
1