Знаете ли как се ядат морски дарове и специалитети?

Печен Рак

Покрай празничните коктейли може да се наложи да хапнете морски деликатеси, а за да се храните правилно, трябва да знаете някои тънкости. Много хора се отказват да ги опитат, след като видят странните щипки, с които трябва да си служат. Но изисканото ядене на морски дарове не е толкова трудно.

Стридите се сервират отворени и върху лед. Но ако ви се паднат затворени, вземете черупката със салфетка, като плоската й страна трябва да е нагоре. Мушнете крайчеца на специалния нож между двете половинки на морския обитател. Пъхнете острието навътре и го завъртете, за да отворите половинките.

След това вземете в лявата си ръка пълната половинка и с помощта на специална вилица за стриди, която прилича на тризъбец, набучете месцето и го хапнете. Преди това го полейте с лимонов сок.

Миди

Мидите се сервират ако не обелени, то поне в разтворени черупки. В случай, че на масата има черупки, с лявата ръка вземете специалната щипка и фиксирайте с нея черупката. С дясната извадете месото с помощта на вилица.

Варените скариди са лесни за почистване – но с ръце можете да си ги чистите на плажа. В изискан ресторант трябва да ви ги поднесат напълно изчистени. Ако скаридите са в чинията ви, хапвайте ги с вилица, а ако са по-големи, режете с нож. Но ако са в общо блюдо, взимайте си по една и я топвайте в сос. Ако ви сервират непочистени скариди, сбърчете нос и върнете чинията на келнера.

Не забравяйте, че понякога готвачът слага една-две непочистени скариди за красота, можете да не ги изяждате.

Морски Дарове

Калмарите обикновено се поднасят като панирани колелца, които се консумират с помощта на вилица и нож. Омарите са по-сложни. Обикновено те се поднасят разрязани и всеки си взима по една част.

За да извади от нея месото, трябва да си послужи със специален прибор. В единия му край има вилица тризъбец, а на другия – плоска лъжичка за извличане на сока. Докато вадите месото, смело хващайте черупката с пръсти.

Раците се ядат лесно в приятелска компания, но ако трябва да се държите на положение, ще трябва да си послужите с цял набор инструменти. Първо влиза в употреба щипка, която буквално разсича черупката.

Следва работата с тризъба виличка, която вади месото. И накрая, не забравяйте, че водата, която се подава в купичка, в която плува лимон, не е за пиене, а за изплакване на ръцете.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
АЗ
АЗ
24.05.2014 23:08
Колко ли пъти в живота си обикновениа човечец (в БГ) би опитал такава храна?
2
1