СЗО призна: Обработеното месо е канцерогенно!

Обработено месо

Доклад на Световната здравна организация постави в черния списък с храни всички обработени меса. Според него беконът, шунката и саламът са канцерогенни и водят до появата на рак.

Международната агенция за изследване на рака към СЗО е провела стотици изследвания, които доказват вредата, която носи консумацията на обработени меса на тялото и целия организъм.

В доклада се посочва, че под обработено месо се разбира всяко месо, преминало през процедури за промяна на вкуса и удължаване на трайността като осоляване, опушване или добавяне на трайност. Резултатите показват, че топлинната обработка също води до образуване на канцерогенни химикали. Консумацията на дори 50 г дневно увеличава риска от рак на дебелото черво с цели 20%.

Пилешкото, свинското и говеждото – това са месата, които най-често подлежат на обработка. СЗО ги поставя в една категория с азбеста и пушенето, тъй като връзката им с развитието на рака е една и съща. В категория вероятно канцерогенни пък попада необработеното червено месо – всички пържоли и бутчета.

Колбаси

Препоръките на СЗО са от изключително голямо значение. Те позволяват на световните правителства и най-вече на регулаторните агенции реално да преценят риска, който крият тези продукти, и да съумеят да постигнат баланс между опасностите и ползите от консумацията на червено и обработено месо.

Това ще помогне да се изготвят по-адекватни препоръки за здравословно хранене. Въпреки че червените меса имат определена хранителна стойност и са полезни в минимални количества, учените са установили, че около 34 000 от смъртните случаи годишно, настъпили следствие на рак, са резултат от хранителен режим, богат на обработено месо.

На друго мнение обаче са месопроизводители. Според тях данните са манипулирани, субективени и доста подвеждащи. Ако бъдат въведени законови мерки за ограничаване консумацията на тези продукти, всеки производител ще бъде задължен да поставя предупреждение, подобно на цигарите, върху етикета на всяко обработено месо.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати