Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за бърз обяд с ориз

Идеи за бърз обяд с ориз

Идеи за бърз обяд с ориз

Оризът е сред най-питателните храни, поради което е особено подходящ за приготвянето на обяд. Съществуват безброй рецепти за приготвянето му, но ако сте притиснати от времето и в същото време не искате да ядете поредния полуфабрикат, е добре да се научите как да си направите бърз обяд с ориз, който няма да Ви отнеме повече от 30 мин.

Ето защо Ви предлагаме 3 вкусни рецепти, които наистина могат да бъдат приготвени за 30 мин, без да се взема предвид времето, което ще Ви е необходимо за измиването на ориза и останалите продукти:

Супа топчета с ориз

Необходими продукти: 250 г предварително подправена кайма, 1 морков, 1 резен целина, 1 глава лук, 4 с.л. ориз, сол, чубрица и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на ситно и се пускат да се варят във вряща подсолена вода. От каймата оформяме малки топчета, които пускаме в бульона. След около 10-тина минути слагаме и ориза, Когато всички продукти са готови добавяме чубрица, черен пипер и ако е необходимо още сол. Можете да застроите супата с разбити яйца и кисело мляко.

Яхния с ориз и праз

Идеи за бърз обяд с ориз
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Необходими продукти: 100 г ориз, няколко стръка праз лук, 1 малък буркан консервирани домати, 5 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Празът се измива и нарязва на кръгчета. Запържва се заедно с измития предварително и отцеден ориз. Към тях се добавят смлените домати и малко вода, така че да се получи не много гъста яхния. След като оризът омекне се подправя със сол и черен пипер.

Ориз със замразени зеленчуци

Идеи за бърз обяд с ориз
Снимка: Биляна Владова

Необходими продукти: 1 ч. ч. ориз, 1 глава кромид лук. 1/2 пакет микс от замразени зеленчуци по избор (моркови, карфиол, броколи, царевица, чушки и т. н. ), 1 кубче зеленчуков или пилешки бульон, 3 с. л. зехтин, сол, риган или магданоз и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук и предварително измитият и отцеден ориз се запържват в мазнината и към тях се добавя разреденият в 2 ч. ч. вода бульон.

Изсипват се и зеленчуците. Малко преди всичко за омекне се подправя със сол и черен пипер на вкус. Преди сервирането се поднася със ситно нарязан магданоз или риган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest