Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пресните орехи са бомба от витамини и минерали

Пресните орехи са бомба от витамини и минерали

Пресен орех

Надали има човек, който да не е чувал, че макар и доста калорични, ядките са много полезни за умствената дейност. За съжаление в повечето магазини можете да ги срещнете единствено печени, опушени или захаросани, с което се нарушава не само тяхната хранителна стойност, но и наличието на ценни вещества.

Така че независимо колко са полезни като цяло ядките, е важно да знаете, че е добре да ги консумирате в суров вид. Това важи в пълна сила за орехите и то за пресните орехи.

Макар много от пресните орехи да имат леко горчив вкус, те са най-полезни за консумация именно в този си вид. Ето какво е добре да знаете за тези ядки и защо е добре да ги консумирате пресни:

- Пресните орехови ядки са богати на белтъчини, мазнини, фосфорни, железни и магнезиеви минерални соли. Освен това имат високо съдържание на витамини от В групата и на ценни микроелементи;

- Пресните орехи заемат водещо място сред растенията по отношение на йодното си съдържание. А за съжаление за България йодният недоимък е често срещано явление;

Пресни орехи

- Пресните орехови ядки се препоръчват да бъдат консумирани от деца (не от съвсем малките с цел да не се задавят) и подрастващи, от юноши и от всички, които страдат от анемия или скоро за преболедували някоя сериозна болест и се нуждаят да подсилят организма си;

- Пресните орехи имат добра поносимост от човешкия организъм, но ако все пак сте с деликатен стомах, можете да премахнете тънката ципа на ядката;

- Пресните орехи са може би най-добрата храна за онези, които се занимават с усилен умствен труд;

- Не се заблуждавайте, че орехите могат да бъдат използвани единствено в състава на сладки изделия. Може да ги смесвате с продукти като захар, яйца, мляко, червено цвекло и т. н.

- Макар и да са много вкусни печени, винаги е за предпочитане да консумирате ореховите ядки пресни. Можете да си направите и орехово мляко, ако смелите пресните орехи и добавите към тях вода или плодов сок. Така получената течност е изключително полезна и според последните проучвания може изцяло да замени храните от животински произход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest