Често използвани кулинарни термини,с които е добре да сте запознати

Готвене

Бланширане

Продуктите се пускат за кратко време във вряща вода, която обикновено е подсолена. Този метод на термична обработка се използва за по-лесното белене на някои плодове и зеленчуци. По същия начин се замразяват и редица продукти, като в някои случаи към водата може да се добави оцет или мазнина, в зависимост от това какво се опитваме да постигнем.

Глазиране

В този случай продуктите се заливат, така че да се получи вид глазура. Не си мислете, че става въпрос единствено за сладкиши. Могат да бъдат глазирани успешно и меса, плодове и зеленчуци.

Дегласиране

Този термин е навлязъл сравнително скоро в българския кулинарен речник. С него се обозначава методът на използването на полепналите по съда остатъци. Обикновено дегласирането става с коняк, вино или бульон и цели получаването на течност, която да бъде използвана за сос.

Шпиковане

Това означава набождане на даден продукт с нож, така че да се получат отвори, в които да се пъхнат други продукти. Обикновено става въпрос за месо, което се шпикова и се натъпква с резенчета чесън, лук, морков, целина, кисели краставички и др. Често сухото месо се шпикова със сланина или с по-тлъст бекон.

Водна баня

Това е съд с вода, в който се слага друг съд с цел сваряване или разтопяване. По този начин се приготвят много кремове, както и световноизвестният крем карамел.

Застройка

Застроена Супа

Обикновено се използва за приготвянето на супи с цел получаването на плътност. За застройка се използват яйца, прясно или кисело мляко и/или брашно.

Пасиране

Всеки би се досетил, че това става с пасатор, но ако не разполагате с такъв, можете да претриете необходимите продукти през сито.

Транжиране

Това спокойно може да се нарече вид изкуство по отношение на нарязването на месото, защото след като то бъде транжирано задължително трябва да е на красиви парчета или казано най-просто- все едно е нарязано под калъп.

Сотиране

Всеки е чувал за апетитните картофки соте, но всъщност сотето е вид техника, при която продуктите се запържват за кратко време в много малко мазнина.

Поширане

Варене на продукт във вода или друга течност без кипване при температура около 70 - 80° С. Този метод на кулинарна обработка се използва за варене на риба с деликатно и крехко месо, яйца и някои зеленчуци. Кипва се вода с ароматни подправки и зеленчуци. Тенджерата се оттегля от огъня и продуктът се потапя в получилия се бульон. Престоява в продължение на 15 - 25 минути.

Филетиране

Това е отделянето на филето от костите на рибата, пилешкото месо, свинското, телешкото.

Редуциране

Метод за сгъстяване на течности и сосове, който засилва аромата им. Варенето трябва да бъде съкратено, за да се запаси характерния аромат.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мартина Тракова
Бих могла да добавя : поширане,шокиране,филетиране,редуциране и още няколко :D
1
0
Дафинка Керанджиева
Ами добави ги
0
2
Дафинка Керанджиева
Не съм кой знае какъв кулинар, любител съм, за мен дегласиране е нов термин, за което благодаря!
1
0