Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»3 летни ястия с домати за лекота в корема

3 летни ястия с домати за лекота в корема

3 летни ястия с домати за лекота в корема

Когато дойде сезонът на пресните зеленчуци, забравяме за тлъстите меса, характерни за зимния период, и се насочваме към консумирането на салати и всякакви постни ястия.

На особена почит се радват доматите, най-вече ако са домашни. Ето защо Ви предлагаме 3 изпитани рецепти с домати, които могат да бъдат приготвени дори и зимно време:

Пълнени домати на фурна

Необходими продукти: 1 кг домати, 3 глави лук, 5 с.л. зехтин, 1 филия ръжен хляб, 1 яйце, галета, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен магданоз

Начин на приготвяне: Доматите се издълбават и вътрешността им се слага да се вари докато се сгъсти. Прецежда се. Ситно нарязаният лук се запържва в мазнината и към него се добавят подправките и натрошеният хляб. Сипва се доматената смес и разбитите яйца и с тази плънка се пълнят доматите. Подреждат се в намазнена тава, поръсват се с галета и се пекат в предварително загрята фурна.

Пържени домати с яйца на очи

3 летни ястия с домати за лекота в корема

Необходими продукти: 750 г домати, 4 глави кромид лук, 6 яйца, бучка масло, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен магданоз

Начин на приготвяне: Доматите се обелват и нарязват на филии. Ситно нарязаният лук се изпържва в маслото. Върху него се подреждат доматите, които предварително са посолени. Варят се на тих огън, докато течността намалее (не се разбъркват) и върху тях се чукват яйцата. Когато белтъкът се втвърди, ястието се подправя с черен пипер, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася докато е топло.

Яхния от домати с праз лук и ориз

3 летни ястия с домати за лекота в корема
Снимка: Нина Иванова Иванова

Необходими продукти: 1 ч.ч. ориз, 4- 5 стръка праз лук, 5- 6 домата, няколко стръка пресен магданоз и прясна мащерка, сол и черен пипер на вкус, бучка масло

Начин на приготвяне: Почистеният и нарязан на филийки праз лук се запържва леко в маслото и към него се добавя и оризът. Когато придобие стъклен вид, към ястието се добавят рендосаните домати и достатъчно вода. Подправя се със сол. Когато всичко е готово, яхнията се поръсва със ситно нарязаните зелени подправки и с черен пипер на вкус. Сервира се, докато е топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest