Тъпчат суджука с модифицирано картофено нишесте

Суджук

Ново проучване на месните продукти предлагани на българския пазар показа, че един от смятаните доскоро за традиционни родни продукти няма нищо общо с оригиналната си рецепта. Става дума за телешкия суджук, при чието производство производителите, не само, че не използват месо от крава, а дори не влагат месо изобщо.

Въпреки ужасяващите факти около продуктите, от които се използват са създаването на суджук, неговата цена продължава да държи сравнително високи цени. Килограм от съмнителния деликатес е средно от 25 лева. Смущаващите факти са установени от две независими лаборатории. В тяхното изследване е показало, че телешкият суджук е наблъскан с оцветители и овкусители, както и месо с неясен произход, но със сигурност не и говеждо.

Оказва се, че иначе вкусното мезе е пълно със свински вредни мазнини, птиче месо, свински кожички, разни сухожилия, картофено нишесте и разбира се – глутамат. Консервантите и оцветителите, изписани с Е-та, са в изобилие, за да може да се докара на цвят и вкус суджукът.

Основна съставка обаче за производството на родния суджук обаче е картофеното нишесте, което в по-голямата част от случаите представлява 75 процента от него.

Домашен суджук

Нишестето, заедно с натриевия глутамат и дифосфатите, с които е пълен телешкият суджук, могат да предизвикат сериозни стомашни разстройства. Според хранителните специалисти след консумация на такъв продукт може да ви боли корем и дори да повръщате.

В продукта, представян ни за суджук, умишлено се влага овкусителят натриев глутамат. Това е съставката, която въздейства на мозъка ни и ни кара да си мислим, че ядем нещо невероятно вкусно. Не е защото сте лакоми, а защото глутаматът ви кара да искате да си хапнете отново.

Специалистите от двете лаборатории са засекли и в 90 процента от проверените марки суджук калиев сорбат, който обикновено се ползва от козметичната индустрия в производството на кремове за лице. При натрупване в организма става токсичен и води до рак.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати